Održivi turizam u fokusu na Međunarodnom tjednu mediteranske obale i europskih makroregionalnih strategija

Međunarodni tjedan mediteranske obale i europskih makroregionalnih strategija održan je u slovenskoj Izoli od 16. do 20. rujna. Više od 200 sudionika iz cijele Europe, predstavnici ministarstava, europskih institucija i međunarodnih organizacija, raspravljali su o mogućnostima suradnje između europskih makroregija, a sve pod motom „Snažnija suradnja za bolju budućnost“. Među njima bili su i predstavnici hrvatskog Ministarstva turizma i sporta, koji su aktivno sudjelovali u vrijednim raspravama i radionicama s naglaskom na održivi turizam.

Makroregionalne strategije ključna su platforma za suradnju i razvoj među regijama koje prelaze nacionalne granice, s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i jačanja međuregionalnih veza. Trenutno postoje četiri makroregionalne strategije, a Hrvatska aktivno sudjeluje u dvjema; Dunavskoj i Jadransko-jonskoj. Ministarstvo turizma i sporta RH koordinira 4. stup Strategije Održivi turizam u Jadransko-jonskoj regiji (EUSAIR), u suradnji s Albanijom. 

Inače, strategije uključuju 19 država članica EU-a i osam zemalja koje nisu članice EU-a te predstavljaju više od 340 milijuna ljudi.
 
Na ovogodišnjem susretu turizam, a posebno njegovi održivi oblici, prepoznati su kao jedni od ključnih pokretači gospodarskog razvoja europskih makroregija. Suradnja među strategijama na ovom polju ima za cilj poticanje prijenosa znanja, iskustava i primjera dobre prakse kako bi se osigurao održivi razvoj regija. 

Tijekom Tjedna, sudionici su raspravljali o ključnim temama kao što su inovacije i istraživanje u sklopu Strategije pametne specijalizacije, kružno gospodarstvo, digitalizacija te budućnost makro-regionalnih strategija u kontekstu kohezijske politike EU nakon 2027. godine. 

Osim plenarnog dijela, Tjedan je donio niz dinamičnih radionica, poput konferencije "Digitalne Alpe", radionice o komunikacijskim i tzv. mekim vještinama te o zaštiti slovenskog zelenog pojasa. Razgovori i sastanci, formalni i neformalni, bili su prilika za jačanje veza među regijama i uspostavljanje novih suradnji.

Pisane vijesti