Glavina: Vlada snažno pridonosi održivom turizmu, isto očekuje i od lokalnih vlasti

Vlada snažno pridonosi razvoju održivog turizma te od jedinica regionalne i lokalne samouprave očekuje maksimalnu angažiranost i odgovornost u provedbi započete reforme turizma, ističe za Hinu ministar turizma i sporta Tonči Glavina povodom javne rasprave oko tri pravilnika za razvoj turizma u destinacijama. Riječ je o nacrtima tri prateća pravilnika Zakona o turizmu koja su na javnom savjetovanju već oko mjesec dana, do ponoći 25. kolovoza - o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma. 

Iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) stalno ističu važnost pravilnika, jer će nakon njihova usvajanja i uz primjenu svaki grad/mjesto/destinacija moći definirati i profilirati svoju destinaciju i razvijati turizam kakav žele i kakav im treba, uz punu odgovornost prema mjestu, stanovnicima i turistima, i uz poštivanje načela održivosti, što je i glavni smjer svih strateških dokumenata za razvoj turizma do 2030.

Usvajanje i stupanje na snagu pravilnika tijekom rujna

Do sada je na platformi e-savjetovanje na svi tri pravilnika 'ostavljeno' ukupno oko sto komentara, a kako još traje do ponoći 25. kolovoza, u MINTS-u, sukladno dosadašnjoj praksi, očekuju da će najveći broj komentara stići tijekom zadnjeg dana.

Ministar Tonči Glavina najavljuje za rujan dodatne sastanke s turističkim zajednicama oko tih pravilnika.

"Mi smo sa sustavom turističkih zajednica (TZ) već održali koordinacijski sastanak na kojem smo im detaljno objasnili koncept sva tri pravilnika, a u rujnu, nakon provedenog savjetovanja, planiramo i dodatne sastanke s TZ-ovima na kojima ćemo usuglasiti pristigle komentare i daljnju provedbu zakonskih odredbi s ciljem stvaranja konkurentnih i održivih destinacija. U radne skupine za pravilnike uključili smo i razne dionike turističkog sektora te i već ranije u razgovorima s istima predložene aktivnosti integrirali u prijedloge pravilnika", kaže Glavina.

Za usvajanje i stupanje na snagu pravilnika ističe da se očekuje tijekom rujna. Smatra i da su svi dionici turističkog sektora jako dobro upoznati s aktivnostima koje se poduzimaju u reformi turizma, koja nije od jučer, te da je Zakonom o turizmu određeno donošenje podzakonskih akata odnosno pravilnika kako bi se alati koji su njime dani konkretnije provodili na terenu.

Pravilnike prate i smjernice koje će turističkim zajednicama olakšati izradu Planova upravljanja, pa je i zato potrebna sinergija svih dionika u sustavu i da svatko prihvati svoj dio odgovornosti u procesu reorganizacije i upravljanja turizmom.

"Tranzicija pred kojom se nalazimo je veliki izazov i odgovornost, međutim, vjerujemo kako zajednički možemo uspješno odgovoriti i na ovaj izazov kao što smo uspješno odgovarali i na sve prethodne", dodaje ministar, napominjući i da su pravilnici pripremljeni tako da sve turističke zajednice mogu samostalno izvršiti svoje zakonske obveze, a da fokus turizma u nadolazećem razdoblju mora biti na upravljanju kojim će se naći "idealni balans između turizma i kvalitete života naših sugrađana, kako bismo u budućnosti imati turizam kakav želimo - cjelogodišnji, otporan i održiv".

Brojke gotovo idealne - uz jačanje kvalitete to je smjer kojim se želi razvijati turizam 

Komentirajući skorašnji kraj ljetne sezone, za koju kaže da će sudeći po sadašnjim rezultatima biti na razini prošlogodišnje, ministar ističe da se u turizmu očekuje izvrsnu posezona, pri čemu su najave jako dobre, a podsjeća i na odličnu ovogodišnju predsezonu.

"Rekao bih da su brojke gotovo pa idealne i to je smjer u kojem Vlada i želi razvijati hrvatski turizam. Mi kao zemlja imamo sve predispozicije za razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma, a brojke nam pokazuju da to i postajemo. Od početka vrlo jasno komuniciram da prostora za fizički rast u glavnom dijelu turističke godine nemamo i ne želimo. A gledajući dosadašnje financijske pokazatelje i sukladno najavama Hrvatske narodne banke, ovu turističku godinu zaključit ćemo kao rekordnu", kaže Glavina.

Smatra i da sada ulazimo u novu eru razvoja turizma i upravljanja turističkim tokovima, a odmičemo se od konstantnog rasta i brojanja dolazaka i noćenja u ljetnom dijelu godine, čemu smjera i nova reforma - turizam koji počiva na kvaliteti i održivosti i 'odmiče' se od masovnosti.

S obzirom da je hrvatki turizam sada u prijelaznom razdoblju, razumljivim drži da ima svakakvih reakcija i iz javnosti i sektora, ali ističe i da stalno komunicira sa sektorom i da se svi slažu da je održivost nešto što nema alternativu želimo li nastaviti biti uspješna turistička destinacija. Ponavlja i da u svemu treba biti važno da cijena prati kvalitetu, da tu treba biti pažljiv, i vjeruje da su toga svjesni i u sektoru.

"Usluga u kojoj omjer cijene i kvalitete nije u balansu nije dobra poruka za cijeli turistički sektor. Njome se stvara negativna i nerealna slika hrvatskog turizma i zato posebno apeliramo na racionalno formiranje cijena. Percepcija je za turizam ključna i zato se maksimalno moramo potruditi da ona bude onakva kakva je i u stvarnosti, a to je da je naša ponuda kvalitetna, raznolika i jedinstvena i u tome i leži naše bogatstvo", dodaje.

Stoga se već sada u planovima i aktivnostima i u zemlji i na tržištima za iduću godinu 2025. naglašava pojačavanje prometa u pred i posezoni, ali i dodatno poboljšanje kvalitete ponude, jer će zbog ekonomije u mnogim zemljama politika cijene i kvalitete biti u još većem fokusu i sigurno jedan od odlučujućih faktora kod odabira destinacije za odmor. (Hina/FaH) 

Pisane vijesti