UN Tourism - održana 121. sjednica Izvršnog vijeća

​U Barceloni je 10. i 11. lipnja 2024. godine održana 121. sjednica Izvršnog vijeća, na kojoj su se okupili vodeći stručnjaci iz područja turizma. Na sjednici su sudjelovali predstavnici 47 zemalja, uključujući 18 ministara turizma, s ciljem unapređenja vizije za sektor u trenutku kada se postiže potpuni oporavak od posljedica pandemije.

Na otvaranju sjednice istaknuta je važnost inovacija i usmjeravanja ulaganja u sektor kako bi se potaknula pozitivna transformacija koja će se usmjeriti na izgradnju veće otpornosti na buduće krize. Naglašeno je da rast turizma treba koristiti svima, posebno kroz bolje obrazovanje, više radnih prilika i korištenje novih tehnologija.



Na sjednici je predstavljen izvještaj koji sažima postignuća Organizacije od posljednje sjednice Vijeća, s posebnim naglaskom na zajedničke prioritete ulaganja u turizam, obrazovanje i  inovacije u sektoru.

Usvojen je plan rada Agende za Europu, koji uključuje tri projekta usmjerena na budućnost zimskih turističkih destinacija, regulaciju platformi za kratkoročni najam i strategije za ublažavanje učinaka zelenih ulaganja na mala i srednja poduzeća u turizmu.

Agenda za Europu inicijativa je Grčke koja omogućuje korištenje dijela proračuna Organizacije koji financiraju europske države uplatom sredstava za svoje godišnje članarine.

Članovi su također potvrdili domaćine sljedećih sjednica Izvršnog vijeća te će se 122. sjednica održat u Cartageni de Indias, Kolumbiji, 123. će biti održana u Španjolskoj u prvom semestru 2025., a 124. sjednica održati će se u drugom semestru 2025. u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Republika Hrvatska članica je UN Turizma od 1993. godine i aktualna je članica Izvršnog vijeća (2021.-2025.). Osim toga, članica je Odbora za turizam i održivost (2023.-2027.) kojim i potpredsjedava.

Pisane vijesti