Ministar Glavina održao sastanak s predstavnicima turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije

Ministar Tonči Glavina danas je u Splitu održao sastanak s turističkim sektorom Splitsko-dalmatinske županije s temom priprema za nadolazeći glavni dio turističke godine. Na sastanku je uz ministra Glavinu bio i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a sudjelovali su ključni dionici turističkog sektora ove županije. Sastanak je održan nakon sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, a ovo je tek prvi u nizu županijskih sastanaka koje će ministar Glavina održati ususret glavnom dijelu turističke godine s ciljem što kvalitetnije pripreme i provedbe ciljeva.

„S obzirom na veliki značaj Splitsko-dalmatinske županije u turističkim rezultatima, iznimno nam je važno okupiti ključne dionike sektora kako bismo se što kvalitetnije pripremili za glavni dio turističke godine i raspravili sve najvažnije teme. Prema trenutačnim rezultatima ova županija ostvaruje 8% više dolazaka i 6% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, u kojoj smo imali rekordnu predsezonu. To nam pokazuje da sve aktivnosti koje provodimo daju rezultate, od izravnog ulaganja u turističke proizvode, ali i od podrške koju dajemo i u drugim segmentima, a koji doprinose boljoj ponudi i razvoju turizma u predsezoni. Jedan od primjera su i dvije velike sportske manifestacije, koje se ovaj tjedan održavaju u Makarskoj, Europsko prvenstvo u ragbiju 7 i teniski turnir Makarska Open, za koje je Vlada osigurala gotovo 400.000 eura. One osim sportskog značaja imaju i poseban utjecaj na turizam, jer se odvijaju u predsezoni i time znatno doprinose povećanju turističkog prometa u ovom dijelu godine i razvoju cjelogodišnjeg turizma“, rekao je ministar Glavina te dodao da što se tiče same županije najznačajnija destinacija je grad Split, koji je i jedna od TOP 5 destinacija Hrvatske, a bilježi porast od 15% dolazaka i 6% noćenja u odnosu na rekordnu 2023. godinu.

Glavina je naglasio kako je za projekte Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita u području turizma i sporta Vlada od 2016. godine izdvojila 61 milijun eura, od čega samo u 2024. godini 32,8 milijuna eura.
„Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljeno je više od 20 milijuna eura za projekte privatnih poduzetnika, dok je gotovo 8 milijuna eura dodijeljeno Specijalnoj bolnici Biokovka kroz ulaganje u javnu turističku infrastrukturu. Uz to, putem programa Konkurentnosti turističkog gospodarstva dali smo potporu za 48 projekata u vrijednosti većoj od pola milijuna eura i vjerujem kako su ovo jasni pokazatelji podrške Vlade razvoju turističkog proizvoda i dodatnom podizanju kvalitete ponude Splitsko-dalmatinske županije“, izjavio je Glavina.

Na županijskom sastanku turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije sudjelovali su predstavnici strukovnih udruženja, državnih institucija, članovi Turističkog vijeća HTZ-a, predstavnici žurnih službi, Hrvatske gorske službe spašavanja te vatrogasaca.

Pisane vijesti