2. Svjetski kongres sportskog turizma: Sportski turizam može igrati sve važniju ulogu u gospodarskoj diversifikaciji, rastu i održivom razvoju destinacija

Drugo izdanje Svjetskog kongresa sportskog turizma (WSTC), u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Svjetske turističke organizacije (UNWTO) te Ministarstva turizma i sporta kao glavnog koordinatora provedbe aktivnosti vezanih uz kongres, okupilo je stručnjake i lidere iz cijelog sektora sporta i turizma, uz predstavnike destinacija i tvrtki. 

Kongres održan u Zadru, tijekom 26. i 27. travnja, o temi "Tourism and Sports United for Sustainability“, bio je usredotočen na ključna pitanja kao što su ekonomski učinak sportskog turizma i njegov doprinos ciljevima održivog razvoja.
 
“Iznimno sam ponosna što je Hrvatska među svim članicama Svjetske turističke organizacije odabrana kao domaćin ovog kongresa. Proteklih dana uživali smo u raspravama brojnih vrsnih međunarodnih i hrvatskih govornika te predstavili brojne mogućnosti razvoja održivog sportskog turizma u Hrvatskoj. Vlada je osigurala izdašna sredstva za izgradnju sportske infrastrukture i infrastrukture aktivnog turizma, u skladu s našim ciljem da Hrvatsku pozicioniramo kao globalno relevantnu destinaciju sportskog turizma. Vjerujem da će zaključci ovog kongresa pomoći razvoju održivog sportskog turizma i veselimo se nastavku partnerstva s UNWTO-om u tom pogledu”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
"Sportski turizam igra ključnu ulogu u poboljšanju gospodarskog rasta i društvenog razvoja u mnogim destinacijama, stvara radna mjesta i podupire tvrtke u gradovima i ruralnim zajednicama. Kako bi maksimalno iskoristili svoj potencijal, javni i privatni sektor moraju surađivati, a tome svoj doprinos daje UNWTO”, istaknuo je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.
 
Uz procjenu utjecaja sportskog turizma, kongres je također istražio potencijalne dobrobiti ovog rastućeg sektora, uključujući doprinos te vezu sa zdravljem i promicanjem destinacija većoj i raznolikijoj publici.

U Zadru su čelnici etabliranih i novonastalih destinacija sportskog turizma podijelili svoje uvide i najbolje prakse kako bi dali preporuke za povećanje veličine i utjecaja sektora.

Pisane vijesti