Pratite radionicu: Turizam – pristupačan za sve

U cilju povećanja pristupačnosti turizma za sve, Ministarstvo turizma i sporta do sada je pripremalo i provodilo niz mjera kojima se potiče turističko tržište Hrvatske na ravnopravno uključivanje u tržište rada, ali i prilagođenost turističkih ponuda za sve u skladu s različitim potrebama i preferencijama. U suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom u sljedećem razdoblju bit će organizirano nekoliko regionalnih radionica. Prva radionica po hibridnom modelu održat će se u Osijeku 24. svibnja 2022. u hotelu Osijek, s početkom u 10 sati.

Posljednjih godina turizam je doživio ekspanziju i kontinuirani rast te je postao jedan od najbrže rastućih ekonomskih sektora na svijetu kao i ključni pokretač socio-ekonomskog napretka, a tema pristupačnog turizma središnji element svake politike odgovornog i održivog razvoja.
 
Pristupačnost podrazumijeva sudjelovanje svih ljudi, ljudi s različitim potrebama povezanih sa starosnom dobi, fizičkim stanjem ili preferencijama u turističkom iskustvu.
 
U prosincu 2022. na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Ministarstvo turizma i sporta je održalo prvu konferenciju o temi pristupačnog turizma te nastavlja s aktivnostima jačanja svijesti o mogućnostima i prilikama koje pruža pristupačni turizam.

Prva radionica po hibridnom modelu održat će se u Osijeku 24. svibnja 2022. u hotelu Osijek, s početkom u 10 sati.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti na Obrascu za prijavu, a radionicu je moguće pratiti putem live streama.
 
Program radionice (Osijek, 24. svibnja 2022.):
  • 9.30-10.00 - Okupljanje i registracija
  • 10.00-10.05 - Uvodno obraćanje predstavnika Ministarstva turizma i sporta
  • 10.05-10.10 - Uvodno obraćanje predstavnika Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
  • 10.30-10.45 - Izlaganje predstavnika Ministarstva turizma i sporta
  • 10.45-11.45 - Izlaganje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (prezentacija o preprekama, načinu uklanjanja - pristupačnost, načela razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna, potencijali i benefiti pristupačnog turizma)
  • 11.45-12.15 - Pauza za kavu
  • 12.15-13.00 - Primjeri pozitivne prakse, tvrtka, pojedinac, turistička agencija
  • 13.00-13.30 - Rasprava – pitanja i odgovori 

Pristupačni turizam odnosi se na fizičko okruženje (infrastrukturu i sadržaje u destinaciji), prijevoz pogodan za sve korisnike, visokokvalitetne usluge, sudjelovanje u turizmu, ali i pristupačne informacije.
 
Procjenjuje se da oko 15 posto svjetske populacije (oko milijardu ljudi), ima neki oblik invaliditeta (WHO, 2011.) te se može zaključiti da pristupačni turizam ima ogroman potencijal. Globalizacija, urbanizacija i tehnološki napredak omogućili su sve veću socijalnu inkluziju i više mogućnosti osobama s invaliditetom koji su sve aktivniji dionici u turizmu.

Najave