Objavljen natječaj za Europsku destinaciju izvrsnosti - EDEN 2023 i Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2023

Europska komisija objavila je natječaj za izbor Europske destinacije izvrsnosti - EDEN 2023. kao i natječaj za izbor Europske prijestolnicu pametnog turizma za 2023. godinu.

Inicijativa Europske komisije EDEN nagrađuje manje destinacije s kvalitetnim i uspješnim strategijama za poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije u manjim destinacijama diljem Europe odnosno destinacijama koje imaju između 25 i 100 tisuća stanovnika.

EDEN destinacijom za 2022. godinu proglašen je grad Middelfart u Danskoj koji služi kao ogledni primjer nove i poboljšane EDEN inicijative te kao pionir održivog turizma u Europi.
 
Europska prijestolnica pametnog turizma druga je inicijativa Europske komisije koja prepoznaje postignuća europskih gradova kao turističkih destinacija u četiri kategorije: održivost, pristupačnost, digitalizacija i kultura. Cilj inicijative je promicanje pametnog turizma u Europskoj unije, umrežavanje i razmjene najboljih praksi. Natječaj je otvoren za gradove koji imaju više od 100 tisuća stanovnika.

Europske prijestolnice pametnog turizma za 2022. godinu su gradovi Bordeaux u Francuskoj i Valencia u Španjolskoj.
 
Natječaji za obje inicijative (EDEN i European Capital of Smart Tourism) otvoreni su za sve države članice EU kao i države koje sudjeluju u programu COSME a prijave je moguće poslati do 1. lipnja 2022. 
 
Informacija o EDEN inicijativi i natječaju EDEN 2023. dostupna je na: https://ec.europa.eu/eden.
 
Informacija o inicijativi i natječaju za Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2023. dostupna je na: https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/index_en

Pisane vijesti