​U Đakovu održano stručno savjetovanje za poboljšanje financiranja sustava sporta na razini JLPRS

S ciljem boljeg upravljanja i iskoristivosti različitih financiranja u sustavu sporta na razini lokalne i regionalne (područne) samouprave te upoznavanja s dinamikom i značajem provedbe Nacionalnog programa športa 2019. - 2026. u Đakovu je održano prvo u nizu stručno savjetovanje za predstavnike općina, gradova i županija.

Stručno savjetovanje pod nazivom „Digitalizacija i informatizacija sporta kao alat za poboljšanje sustava financiranja i izgradnju sportske infrastrukture na razini JLPRS“ obrađivalo je teme financiranja sporta i sportske infrastrukture u funkciji razvoja sporta na razini JLPRS te prilike i mogućnosti osnaživanja sportskih udruga kroz različite izvore financiranja.
 
Ravnatelj Uprave za sport Krešimir Šamija istaknuo je značaj donošenja prve strategije u području sporta, Nacionalnog programa športa 2019. - 2026., koja je dodatno uporište za poboljšanje sustava sporta.

Naglašeno je da su od 2016. godine izdvajanja za sport porasla u stopostotnom iznosu i kako je napravljen veliki iskorak s ulaganjem u sportsku infrastrukturu te je do sada sufinancirano 99 projekata u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna. Također, povećala su se ulaganja u programe lokalnog sporta za koje se u 2016. godini izdvajalo 1,5 milijuna kuna dok je u 2021. za tu namjenu bio izdvojen iznos od 16 milijuna kuna i sufinancirao se 161 program.

Povećana ulaganja doprinijela su da je više od 200.000 građana dobilo priliku besplatnog bavljenja sportom. Uz to, realizirana je aktivnost NPŠ-a te se provodi i projekt obuke neplivača „Hrvatska pliva“ za koji je izdvojeno tri milijuna kuna.
 
Na području vrhunskog sporta izdvajanja za krovna sportska udruženja i nacionalne sportske saveze porasla su od 70 do 100 posto, a nagrade za vrhunska sportska postignuća također su povećane u stopostotnom iznosu.
 
Implementacijom dosad nerealiziranih mjera iz nacionalne strategije napravit će se poboljšanja u području financiranja sporta, kategorizacije sportova, prava sportaša, poticanja zdravstveno-usmjerenog tjelesnog vježbanja i još boljeg upravljanja sustavom.
 
Uz nazočnost gradonačelnika Đakova Marina Mandarića te glavnog tajnika Sportske zajednice Osječko-baranjske Dubravka Ižakovića, u sklopu stručnog savjetovanja predstavljene su mogućnosti koje lokalne i regionalne (područne) samouprave imaju apliciranjem na natječaje Ministarstva turizma i sporta, kao i na korištenje europskih sredstava te koji su alati kako unaprijediti financiranje i funkcioniranje sustava sporta na lokalnoj razini.

Priopćenja