Održana stručna konferencija „Prema zdravoj i aktivnoj Europi - Promijeni način života i počni živjeti zdravije“

U sklopu Europskog tjedna sporta te u okviru Konferencije o budućnosti Europe, danas je održana stručna konferencija pod nazivom „Prema zdravoj i aktivnoj Europi – Promijeni način života i počni živjeti zdravije“ s koje su poslane poruke o važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje svakog čovjeka. Konferenciju je otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je predstavila istraživanje Ministarstva turizma i sporta: „Utjecaj virusa COVID – 19 na sportske i rekreacijske aktivnosti građana“.

„Rezultati istraživanja koje smo proveli pokazuju da se gotovo 60 posto građana ne bavi tjelesnim aktivnostima te kako je trećina građana upravo radi pandemije postala manje aktivna. Usprkos tom negativnom utjecaju, vjerujem kako imamo alate, volje i mogućnosti promijeniti taj negativan trend. Ministarstvo turizma i sporta u posljednjih je pet godina pokrenulo i nadogradilo niz aktivnosti kako bi se poboljšali uvjeti bavljenja tjelesnom aktivnošću te u suradnji s nadležnim institucijama propisalo niz mjera kojima se nastoji potaknuti građane na važnost bavljenja istom. Zdrava prehrana, sport u nastavnim i izvan nastavnim aktivnostima, što veća dostupnost sportskih sadržaja i sportske infrastrukture – područja su koja zahtijevaju dodatne iskorake kako bi ovaj negativan trend mogao postati pozitivan“, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako Vlada RH čini maksimalne napore kako bi građanima omogućila sve preduvjete bavljenja tjelesnom aktivnošću.
 
Ministrica je istaknula kako su izdvajanja za lokalni sport povećana na gotovo 18 milijuna kuna čime je omogućeno bavljenje sportom za više od 150 tisuća sugrađana te kako je Ministarstvo turizma i sporta započelo s ulaganjem u lokalnu sportsku infrastrukturu čime je sufinancirana izgradnja, obnova i opremanje 99 sportskih objekata u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna. Također je podsjetila i na činjenicu da je Ministarstvo povećalo i sredstva u stopostotnom iznosu za financiranje krovnih sportskih udruženja koja se bave školskim i akademskim sportom, a kroz čije je programe godišnje uključeno oko 150 tisuća školske djece i studenata.
 
U sklopu konferencije održane su i dvije panel rasprave – „Gdje smo i kako je pandemija koronavirusa utjecala na navike građana po pitanju tjelesne aktivnosti“ u kojoj su sudjelovali ravnatelj Uprave za sport dr.sc. Krešimir Šamija, glavni savjetnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Božo Pavičin, posebna savjetnica u Ministarstvu zdravstva Vera Katalinić-Janković te profesori na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Goran Marković i izv. prof. dr. sc. Maroje Sorić, te „Glas građana – Kako promijeniti način života? Motivacija i kako dalje?“ u kojoj su sudjelovali posebni savjetnik ministrice Josip Pavić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza dr.sc. Ivan Dujić, europska prvakinja u taekwondou Bruna Vuletić te srebrni paraolimpijac Ivan Katanušić.
 
„Tjelesna aktivnost ima preventivnu vrijednost, utječe izravno na zdravlje i općenito na kvalitetu životu te u svom predznaku ima samo pozitivne efekte i baš zbog toga moramo učiniti sve kako bi se što više građana bavilo tjelesnom aktivnošću. Želimo zdravu naciju, a bavljenje tjelesnom aktivnošću je najlakši i najljepši mogući način kako to možemo i postati“, zaključila je ministrica Brnjac.
 
Ovom konferencijom završilo je ovogodišnje sedmo izdanje Europskog tjedna sporta, koji se održao od 23. rujna do 30. listopada, a u sklopu kojeg su građani mogli sudjelovati u više od 120 sportskih i rekreacijskih aktivnosti diljem zemlje.

Priopćenja