​Aktivan vikend uz Europski tjedan sporta

Zvjezdano nebo, čakovečki treneri i međimurske plesne skupine pokrenuli su u subotu sjedište Europske regije sporta za 2022. godinu, dok su #BeActive tradicionalne igre i sportsko selo obilježili Nacionalni dan Europskog tjedna sporta koji se održao u nedjelju na zagrebačkom Jarunu. Nakon pulskog Amfiteatra, zadarske šetnice Pozdrav Suncu i Morske orgulje te osječke Tvrđe, atraktivno noćno vježbanje ove je godine ugostilo sjedište Europske regije sporta za 2022. godinu, grad Čakovec.

„Europski tjedan sporta je u proteklih šest godina organizirao 213 događanja diljem Lijepe naše koja su pokrenula više od 150.000 naših sugrađana. Upravo u protekla dva izdanja Europskog tjedna sporta bilježimo značajan porast događanja organiziranih u sklopu Tjedna na što smo iznimno ponosni“ - poručio je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.
 
Noćnom vježbanju ove godine podršku je dala i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman te zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak dok su sudionici vježbali u pet različitih fitness programa koje su posebno za ovu prigodu osmislili međimurski treneri Luka Prprović, Ivana Posavec, Martina Maltar, Tomislav Debelec i Tanja Mesarić Novak. U pauzama su #BeActive atmosferu dodatno zagrijali plesni taktovi i akrobacije Plesno gimnastičkog kluba Flik Šenkovec, Plesne skupine Korak Virne Hošnjak, Hulahup studija Vivona, Twirling kluba Čakovec dok je program otvorila Edita Gorski plesom s vatrom.
 
U nedjelju su brojni sportski klubovi, fitness centri i sportske udruge na zagrebačkom Jarunu građanima predstavili različite oblike tjelesne aktivnosti. Građani svih dobnih skupina, bez obzira na tjelesnu aktivnost na jedan dan mogli su postati pravi sportaši. Program je započeo veselom zumbom Snježane Panjkret i treningom na mini trampolinima, a nastavio se prezentacijom atraktivnih sportova na vodi raft vožnjom Kajakaškog saveza Zagreba i jet ski aktivnostima Zagrebačkog Jet Ski saveza. Najmlađe je pokrenulo Društvo sportske rekreacije Superkid, a sve prisutne atrakcije Udruge Parkour Hrvatska, Hrvatskog hrvačkog saveza, Hrvatske škole Safira, Hrvatskog streličarskog saveza, Bowling centra Zagreb, Hrvatskog squash saveza i HAŠK–a Mladost. Najbrojnija ekipa iz TKD Klub Jastreb i ove je godine taekwondo predstavila u atraktivnoj vježbi taekwondoaša svih generacija dok su Hrvatski vaterpolski savez i Hrvatski košarkaški savez predstavili raskoš loptačkih sportova.
 
Nacionalni dan obilježilo je i natjecanje u tradicionalnim sportskim igrama. Kamena s ramena, štafeta, skakanje u vreći i uvijek zanimljivo natjecanje u povlačenju užeta vratili su u djetinjstvo natjecatelje iz pet hrvatskih županija. Najuspješnija ekipa bila je ekipa Karlovačke županije koja je ponijela dvostruku krunu osvojivši natjecanje u tradicionalnim sportovima i u povlačenju užeta.
 
Do završetka Europskog tjedna sporta dijele nas još tri događanja u organizaciji Ministarstva turizma i sporta - vježbanje za osobe starije životni dobi u gradu Labinu, vježbanje školaraca i predškolaraca u Petrinji te stručna konferencija "Prema zdravoj i aktivnoj Europi - Promijeni svoj način života i počni živjeti zdravije”.
 
Projekt je sufinanciram sredstvima programa Europske komisije Erasmus+.

Priopćenja