Ministrica Brnjac: Turistički tijekovi se nastavljaju

Unatoč činjenici što se na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska našla na listi „crvenih“ zemalja/regija, zahvaljujući standardiziranju procesa putovanja unutar EU, turistički tijekovi se i dalje odvijaju. Za većinu zemalja vrijede ista ili slična pravila ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama. Bez obzira što se Hrvatska našla u „crvenom“, za turiste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku trenutno nije potrebna samoizolacija, već predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ukoliko nisu cijepljeni.

Povoljna epidemiološka situacija preduvjet je za što kvalitetnije odvijanje društvenih i gospodarskih zbivanja. U Hrvatskoj u ovom trenutku još uvijek boravi više od pola milijuna turista što je više u odnosu na isto razdoblje 2019. te to svima treba biti poticaj i podsjetnik da uz odgovorno ponašanje turizam može ostvarivati i dalje odlične rezultate. Pozivam sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških preporuka te cijepe u što većem broju kako bi zaštitili sebe i sve koji borave u Hrvatskoj“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom objave nove karte ECDC-a.
 
Kako bi osigurali svim putnicima sve potrebno na njihovom putovanju uzimajući u obzir putovanja u vrijeme pandemije COVID-19, osigurano je postavljanje dodatnih 350 punktova za testiranje diljem zemlje kako bi, ukoliko je potrebno, svi turisti mogli na pristupačnim mjestima obaviti testiranje prije povratka u svoje matične zemlje.

Isto tako, Ministarstvo turizma i sporta je osiguralo i distribuciju milijun i 81 tisuću testova po povoljnijim cijenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smještaju, a kupljeni testovi su distribuirani u županijske zavode za javno zdravstvo. Također, s obzirom na uvjete o prelasku granica te interesu turista za cijepljenjem, za strane državljane je omogućeno i cijepljenje u Hrvatskoj.

Priopćenja