Ministrica Brnjac razgovarala sa stipendistima Ministarstva o budućnosti obrazovanja u turizmu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas boravi u Poreču gdje je posjetila stipendiste čije stipendiranje Ministarstvo turizma i sporta sufinancira kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu - „STIPENDIJE“.

Kroz navedeni program sufinanciraju se učenici i studenti koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, a dosad je potpisano gotovo 2.000 ugovora za koje je isplaćeno više od 14 milijuna kuna. Program se provodi se u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja.

„Turistički sektor se suočava s nedostatkom radne snage, a osobito je primjetan nedostatak turističkih djelatnika odgovarajućih kvalifikacija kao i smanjen interes mladih za zanimanja u turizmu. Upravo iz tog razloga danas sam razgovarala sa stipendistima Ministarstva turizma i sporta kako bi iz prve ruke čula očekivanja i probleme s kojima se susreću generacije koje su budućnost hrvatskog turizma. Želim čuti njihove ideje i na taj način poboljšati i osuvremeniti program stipendiranja, ali i cijeli sustav obrazovanja u turizmu. Ministarstvo će upravo zato organizirati i događanje u okviru Konferencije o budućnosti Europe na kojem želimo detaljnije raspraviti ovu temu, a najvažniji sugovornici su nam upravo mladi. S ciljem odgovora na neke od izazova tržišta radne snage u turizmu, kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost osigurali smo dodatna sredstva kojima želimo jačati ljudske kapacitete za otporan i održiv turizam, a planiramo svakako i povećati sredstva za program stipendija. Pozivam i druge partnere da se priključe ovom važnom programu Ministarstva.“, istaknula je ministrica Brnjac prilikom posjete.

Najveći partneri ministarstvu su Valamar Riviera, u čijem je hotelu Marea Valamar Collection Suites ministrica posjetila stipendiste, Sunce hoteli, Obrtnička komora Varaždinske županije, Jadranka turizam, Maistra Imperial Riviera, Arena Hospitality Group i dr..

Prilikom boravku u Poreču, u hotelu Marea Valamar Collection Suits, ministrica Brnjac je razgovarala i s direktorom operacija Collection objekata destinacije Poreč Denisom Prevolšekom. „Valamar Riviera, kao najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, nastavlja višegodišnju praksu stipendiranja u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta. Valamar je ujedno tako i najveći pojedinačni stipenditor u Hrvatskoj koji svake godine nudi jedinstvene prilike za stipendiranje, praksu i prvo zaposlenje za učenike i studente. Već niz godina smo najveći partner Ministarstvu turizma i sporta s praksom stipendiranja učenika deficitarnih ugostiteljsko-turističkih zanimanja i vrlo smo ponosni na ovu suradnju. Učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja kuhar, konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist, nudi se atraktivan program stipendiranja u trajanju 10 mjeseci tijekom školovanja. Valamar Riviera je suradnju s ministarstvom intenzivirao od 2015. godine a od tada smo stipendirali ukupno 350 učenika. U 2021. ih je na radu bilo gotovo 250.“, izjavio je direktor operacija Collection objekata destinacije Poreč Denis Prevolšek.



Priopćenja