U Puli predstavljen pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”

Danas je u pulskom hotelu Park Plaza Histria predstavljen pilot projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod nazivom “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljanju su nazočili veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj.E. Dong Chan Kim, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma Slavko Štefičar, dekan Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Hrvoje Meaški, zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, direktor hotela Park Plaza Histria Tomislav Korošec te ostali predstavnici hotelske kuće Park Plaza Histria i lokalne i regionalne samouprave.  
 
Zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain ovom je prilikom istaknula da hotelski sektor kao jedan od najvažnijih dionika turizma ima značajan utjecaj na okoliš i da je prelazak na zeleni način poslovanja neizbježan. „U Fondu se već godinama bavimo gospodarenjem otpadom. Hrvatska ima obveze koje mora postići sukladno EU i nacionalnom zakonodavstvu pa je tako do 2022. godine potrebno odvojeno sakupiti 40% mase proizvedenog biootpada. Ovaj pilot projekt je usmjeren na smanjenje nastalog otpada od hrane, ali i na pravilno odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje otpada.“, rekla je Košiša Čičin-Šain i dodala kako će provedbi projekta pomoći i uređaj za smanjenje ostataka hrane koji je privremeno doniran hotelu od korejskog trgovačkog društva.
 
Veleposlanik Republike Koreje Nj.E. Dong Chan Kim izrazio je zadovoljstvo što se danas nalazi na ovom predstavljanju te naglasio kako podupire sve projekte koje Hrvatska provodi, a koji se tiču očuvanja i zaštite prirode. „Otpad od hrane predstavljao je veliki problem u Južnoj Koreji. Dnevno se od hrane proizvodi 15.000 tona otpada, što čini oko 30% ukupnog otpada. Kombinacija mjera za smanjenje otpada od hrane koje je uvela korejska vlada povećala je stopu recikliranja s 2% na 95% te je imala i veliki utjecaj na svijest potrošača, ali i na okoliš. Umjesto odlaganja na odlagalištima, danas se otpad od hrane pretvara u kompost, stočnu, biomasu i biogorivo. Vrijednost korejskog tržišta uređaja za preradu takvog otpada je u 2020. iznosila milijardu dolara, od čega se 10% odnosi na uređaje za kućnu, a 90% za komercijalnu uporabu (restorani, hoteli i sl.) te se korejska tehnologija za obradu otpada od hrane danas izvozi u Europu, SAD i Aziju“, rekao je veleposlanik Nj.E. Dong Chan Kim danas u Puli.

"Drago mi je da je Fond u provedbi pilot projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ prepoznao važnost znanstvenog pristupa i uključio akademsku zajednicu. Kako bi mogli na odgovarajući način gospodariti ovom vrstom otpada, moramo provesti analizu količina i sastava. Tek tada možemo provoditi edukaciju i smanjiti količine otpada od hrane. Naš Zavod za inženjerstvo okoliša nastavlja s aktivnostima na ovom projektu u koje su aktivno uključeni i studenti", poručio je dekan Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Hrvoje Meaški.
 
„Jedan od ciljeva ovog pilot projekta je i utjecati na svijest hotelskih gostiju, te uz podsjetnik o važnosti očuvanja okoliša, nenametljivo apelirati na korekciju njihovih prehrambenih navika u smislu da na tanjure ne uzimaju više hrane od onog što su spremni pojesti jer je taj višak osuđen na bacanje. Također, hoteli diljem svijeta koji su proveli strategiju sprječavanja nastanka otpada od hrane smanjili su njegove količine za oko 30% te time uz smanjeni negativan utjecaj na okoliš, ostvarili su i velike financijske uštede zbog racionalnijeg korištenja hrane. Projekt pridonosi dostizanju ciljeva o smanjenju otpada od hrane i smanjenju udjela biorazgradivog otpada koji se odlaze na odlagalište“, pojasnila je načelnica sektora za EU fondove Maja Feketić iz Fonda.
 
„Radi se o globalnoj priči koja je puno šira od naših nacionalnih okvira, te je već neko vrijeme uobičajeno da zahtjevniji i ekološki osvješteniji gosti prilikom rezervacije smještaja vode računa o tome hoće li odsjesti u hotelu koji je ekološki usmjeren. Sve više gostiju to prepoznaje i traži, te je zaokret prema zelenom poslovanju nešto što će u budućnosti biti sve važnije za cjelokupnu valorizaciju naše turističke ponude.“, rekla je voditeljica Službe za provedbu EU projekta i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević iz Fonda.

Direktorica marketinga i prodaje i članica Uprave pulske turističke tvrtke Arena Hospitality grupe, Manuela Kraljević i direktor hotela Park Plaza Histria Tomislav Korošec izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu. “Čast nam je biti dio ovog pilot projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kao prvi hotel na Jadranu s pristupom zelenog hotelskog poslovanja kroz smanjivanje otpada od hrane. Arena Hospitality Group je uvijek podržavala i podržavati će napredne i moderne iskorake u novim tehnologijama, a isto tako projekte vezane za ekološko i odgovorno poslovanje u hotelijerstvu, te programe koji su već implementirani u mnogim svjetskim hotelskim lancima.”, izjavila je Kraljević.
 
Fond je pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ pokrenuo u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, s ciljem provođenja radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane. Današnjem predstavljanju projekta prethodile su radionice za hotelske djelatnike, na kojima su upoznati s primjerima hotela koji već posluju prema principu planskog upravljanja hranom, pravilnog čuvanja namirnica i procjenama realnih količina obroka. U suradnji s osobljem hotela i Zavodom za inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, trenutno se provode mjerenja koja će trajati do rujna i čiji rezultati će se predstaviti najesen. (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost)

Pisane vijesti