Makarska rivijera: Lani dva posto manje turista



Ljetovališta na Makarskoj rivijeri prošle je godine posjetilo dva posto manje turista u odnosu prema pretprošloj godini, a ostvareno je četiri posto manje noćenja, podaci su županijske Turističke zajednice i turističkih ureda s Makarskog primorja.

Predsjednik Turističke zajednice Makarske rivijere Davor Glavina, unatoč minusu, izrazio je danas zadovoljstvo turističkim učinkom jer je na toj rivijeri ostvareno 42 posto ukupnih noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kako je rekao, početkom ljeta očekivan je pad turističkog prometa i do 10 posto, a kolovoz, rujan i listopad, uz dodatne promidžbene akcije hotelijera i turističkih zajednica i ureda, ispravili su minuse iz lipnja i srpnja.

Makarsko primorje prošle je godine posjetilo 567.740 turista, ili dva posto manje nego pretprošle godine, a ostvareno je 3.866.888 ili četiri posto manje noćenja.

Strani turisti, njih 520.483, ostvarili su 3.763.135 noćenja, što je čak pet posto manje nego 2008. godine, a gosti iz naše zemlje, kojih je 47.257 boravilo od Brela do Gradca, ostvarili su 299.825 ili sedam posto više noćenja. Najviše je bilo Čeha, Slovaka, Nijemaca, Poljaka i gostiju iz BiH.

U hotelskim kućama koje gostima nude oko 11.000 postelja kažu kako su zadovoljni lanjskim učinkom iako je 1.497.550 ostvarenih noćenja bilo 10 posto manje u odnosu prema pretprošloj godini "zbog manjeg bookinga nekih touroperatora i zbivanja na emitivnome turističkom tržištu".

Izvanpansionska potrošnja bila je kao i pretprošle godine, a ukupni lanjski financijski saldo zadovoljio je planske programe i očekivanja hotelijera, kažu u hotelskim kućama Brela, Makarske, Tučepa i Podgore.

Ljeto 2010. moglo bi biti na razini prošlogodišnjega, najavljuju hotelijeri i turistički radnici s Makarske rivijere. (Hina)


Pisane vijesti