Ministrica Brnjac u Osijeku razgovarala o smjeru razvoja turizma u Slavoniji i ulozi regionalnih aktera u brendiranju Hrvatske kao sigurne destinacije

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Osijeku s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora održala sastanak županijskih izvještaja o provođenju mjera u turističkom sektoru. O poduzetim aktivnostima ministricu Brnjac izvijestili su predstavnici Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku je bilo riječi o tijeku projekta Safe stay in Croatia, važnosti cijepljenja, realizaciji turističkog prometa te o aktivnostima koje je na županijskim razinama potrebno dodatno intenzivirati kako bi Hrvatska zadržala status sigurne turističke destinacije te kako bi se snažnije potaknuo razvoj turizma na kontinentu kroz cijelu godinu.

„Kako bi ljetna turistička sezona bila što uspješnija i sigurnija, potrebna je sinergija na svim razinama, od županija, gradova, općina kao i cijelog turističkog sektora. Danas u Osijeku počinje važna kulturna i turistička manifestacija – Osječko ljeto kulture, za koju sam uvjerena da će kroz provođenje mjera biti primjer kako se može odgovorno uživati u kvalitetnim sadržajima. Bitno je da upravo sada svatko preuzme svoj dio odgovornosti te da jedinice regionalne samouprave ozbiljno pristupe provođenju svih epidemioloških mjera, ali i eventualnom donošenju oštrijih mjera, sukladno situaciji, jer samo tako Hrvatska može ostati siguran i poželjan odabir za turiste. Od izrazite je važnosti cijepljenost opće populacije s posebnim naglaskom na turističke djelatnike diljem Hrvatske te apeliram još jednom na sve da se odazovu cijepljenju kako bismo sačuvali zdravlje i što prije se vratili u način života prije pandemije. Ovisimo jedni o drugima i svi moramo raditi zajedno, na kontinentu i na obali, kako bismo osigurali dobre turističke rezultate“, poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

Ministrica je dodala kako je zadovoljna stanjem u slavonskim županijama te istaknula kako Ministarstvo u nadolazećem razdoblju planira snažnije turistički razvijati slavonski klaster što će uvelike pridonijeti prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije kao i razvoju turizma na kontinentu.

Prema podacima iz sustava eVisitor, od početka 2021. godine do danas, pet slavonskih županija posjetilo je 58.000 turista koji su ostvarili 141.000 noćenja, odnosno ostvareno je 4 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja nego li u istom razdoblju protekle godine. Najveći broj noćenja ostvaren je u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Vukovaru.

Uz ministricu Brnjac sastanku su prisustvovali zamjenik župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Tomislav Dijanić te ostali predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.

Priopćenja