Hrvatska od 10. lipnja na popisu zemalja 'otvorenih' za putovanja ruskih turista

S 10. lipnja Hrvatska će na tržištu Rusije biti stavljena na listu epidemiološki sigurnih zemalja  te će time biti označena kao sigurna destinacija za putovanja ruskih turista. Rezultat je to sve bolje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, kao i svih sigurnosnih priprema za početak turističke sezone.

Ljetni turistički zračni most Rusija - Hrvatska u razdoblju od lipnja do rujna programiran je na više od 500 letova, otprilike 130 letova mjesečno, a stavljanjem Hrvatske u „zelenu zonu“ otvara se dodatna mogućnost za pokretanje charter linija, koje čine većinu ljetnog prometa s Hrvatskom. 
 
Ruski nacionalni prijevoznik Aeroflot od početka lipnja do kraja rujna svakodnevnim će letovima povezivati Moskvu s Pulom, Dubrovnikom i Splitom. Aeroflot trenutno jednom tjedno prometuje između Moskve i Zagreba, a od svibnja je dostupan i drugi tjedni let, dok će usred ljetne sezone ta linija prometovati tri puta tjedno. Među najavljenima su i letovi kompanije S7 iz Moskve za Pulu i Dubrovnik te aviokompanije Nordwind za Zagreb.
 
Hrvatska je obnovila izdavanje turističkih viza za ruske državljane, a na ruskom tržištu trenutno vlada dobar interes za odmorom u Hrvatskoj. Rusi Hrvatsku ne gledaju isključivo kao predsezonsku destinaciju već kao zemlju za ljeto, za odmor i more.
 
„Potencijal ruskog tržišta je iznimno velik i stoga intenzivno radimo na promociji Hrvatske kao idealne zemlje za odmor ruskih turista i odličnog partnera za rusku turističku industriju. U nadolazećem razdoblju želimo značajno povećati broj ruskih turista u Hrvatskoj tijekom cijele godine“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom ove godine gosti iz Rusije ostvarili su oko 30.000 noćenja, odnosno 48% više nego tijekom istog razdoblja prošle godine. Riječ je o turistima koji se prema TOMAS istraživanju o stavovima i potrošnji turista, ubrajaju među goste s najvišim prosječnim dnevnim izdacima iznad 120 eura po danu.

Priopćenja