Ministrice Brnjac i Köstinger dogovorile olakšavanje turističkih putovanja između Hrvatske i Austrije

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se u Beču sastala s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger na temu ostvarivanja što lakših turističkih kretanja između dvije države te bilateralne suradnje u turizmu.

Ministrica Brnjac istaknula je kako je u Hrvatskoj posljednjih tjedana značajno poboljšana epidemiološka situacija te je incidencija pala na 140,69 na 100.000 stanovnika, a neke županije, poput Istarske su već u zelenom. Naglasila je kako se Hrvatska baš iz tog razloga zalaže za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU s epidemiološkim prikazom Europe, kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama - umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (u Hrvatskoj razina županija) bila bi jasno vidljiva područja s malom učestalošću virusa u kojima se turizam i druge gospodarske aktivnosti mogu odvijati.
 
Hrvatska je učinila sve kako bi spremno dočekala sezonu i to potvrđuju i sve najave koje imamo do sada. Poboljšanje epidemiološke situacije donosi dodatni optimizam, a posebno ohrabruje što broj cijepljenih osoba u Hrvatskoj svakim danom raste. U tijeku je intenzivno cijepljenje naših turističkih djelatnika, kojih je u nekim županijama cijepljeno više od 60%. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista i sufinanciranje testova osigurali smo preduvjete za uspješnu sezonu”, rekla je ministrica Brnjac.
 
Ministrice su se na sastanku posebno osvrnule i na implementaciju EU digitalnih COVID potvrda te pozdravile njihovo uvođenje na razini cijele EU, budući će se time znatno olakšati turistička kretanja te dogovorile i bilateralna rješenja za olakšavanje turističkih kretanja između Hrvatske i Austrije.
 
Od sutra putnici koji iz Hrvatske putuju u Austriju nemaju obveze karantene ukoliko su testirani, cijepljeni ili preboljeli COVID-19. Austrija će epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Njemačka na temelju podataka Robert Koch-Instituta. Hrvatska već od sutra počinje i s upotrebom EU digitalnih COVID potvrda te su u tijeku bilateralna testiranja s državama članicama, a do sada su validirane COVID potvrde s više od deset država uključujući i Austriju, rekla je ministrica Brnjac.
 
Ministrice su također dogovorile reciprocitet vezano uz prelazak granica nakon 22 dana od prve doze cjepiva.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor gosti iz Austrije su od početka ove godine ostvarili 171.000 noćenja, odnosno gotovo 60 posto više nego li protekle godine. Austrija je tijekom posljednjih godina bila jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta za hrvatski turizam, čineći udio od 7 posto svih noćenja ostvarenih u 2019. godini. Hrvatska je prema studijama na tržištu za Austrijance pozicionirana kao jedna od najatraktivnijih i najtraženijih destinacija, a gosti iz Austrije najčešće posjećuju Istru i Kvarner dok su najpopularnije destinacije Rovinj, Poreč i Medulin.

Priopćenja