​Dodijeljene Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2020. godinu

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je dodijelila Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2020. godinu. Dobitnici nagrade za životno djelo u 2020. godini su Ante Kostelić, Petar Skansi i Ivo Trumbić, dok su godišnje nagrade dobili Bruno Bošnjak, Slavko Cvitković, Matija Gubica, Rea Hraski, Željan Konsuo, Pero Kuterovac, Boris Milošević, Paulo Obradović, Neven Šavora, Stojko Vranković, Mimi Vurdelja i Slaven Zambata.

Ministrica Brnjac čestitala je svim dobitnicima te posebne čestitke uputila nagrađenima za životno djelo. „Vaši uspjesi poticaj su i motivacija profesionalnim i amaterskim sportašima u cijeloj Hrvatskoj, ali i najljepša promocija za našu zemlju na globalnoj razini. Uvjerena sam kako ćete nastaviti putem koji je u Hrvatskoj započeo nositelj imena ove nagrade, Franjo Bučar, kao uzor i model kako svatko od nas može ostvariti ciljeve uz dovoljno ustrajnosti, posvećenosti i strpljenja“, poručila je Brnjac.
 
Ministrica Brnjac podsjetila je kako je Vlada RH od 2016. godine uložila maksimalne napore kako bi sport dobio dodatni zamah te pritom istaknula kako su se povećala izdvajanja za sport za 100 posto kao i nagrade za vrhunska sportska postignuća. “Donijeli smo i prvu strategiju u području sporta u povijesti, Nacionalni program športa 2019.-2026. kojim smo obuhvatili sve segmente sporta i odredili smjer njegovog razvoja. Počeli smo s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, kako kroz natječaje kroz koje ćemo sufinancirati u tri godine 99 projekata, tako i s izravnim financiranjem poput novoobnovljenih atletskih stadiona u Kninu i Karlovcu te natkrivanjem bazena na Zvončacu. Povećali smo ulaganja u lokalni sport kako bismo što više potaknuli ljude na tjelesnu aktivnost, a istovremeno krenuli i s financiranjem školovanja vrhunskih sportaša kako bismo pokazali da brinemo i o njihovoj dvojnoj karijeri, odnosno o karijeri nakon završetka aktivnog sportskog puta“, u svom obraćanju rekla je Brnjac.
 
Dodjela Državnih nagrada za sport „Franjo Bučar“ tradicionalno se održava u studenom na rođendan Franje Bučara međutim zbog epidemioloških mjera morala je biti otkazana te je sportašima, trenerima i sportskim djelatnicima najviše državno priznanje uručeno danas uoči Dana državnosti.

Priopćenja