6. Forum Jadransko-jonske strategije: Zelene promjene, digitalizacija, održivo upravljanje i Izolska deklaracija obilježili prvi dan Foruma

Šesti EUSAIR Forum, koji organiziraju Europska komisija, Republika Slovenija, uz podršku Facility Point projekta i Općine Izola, otvoren je jučer u Portorožu pred gotovo 1.000 sudionika putem interaktivne platforme. Forumom dominiraju teme koje su obilježile slovensko predsjedavanje EUSAIR Jadransko-jonskom strategijom, a obilježit će i njezino skoro preuzimanje predsjedanja Vijećem EU - oporavak i otpornost, zelena povezanost, plavi rast i proširenje EU na zapadni Balkan.

Ministri devet zemalja članica EUSAIR-a razgovarali su iza zatvorenih vrata o odgovoru na epidemiju i proširenju EU kandidatima iz ove regije. Usvojena je i Izolska deklaracija koja zaključuje jednogodišnje slovensko predsjedanje Jadransko-jonskom strategijom EUSAIR. Zemlje članice obvezale su se usmjeravati oporavak prema zelenoj i digitalnoj tranziciji i iskazale potporu daljnjem, snažnijem i aktivnijem uključivanju mladih u provedbu Jadransko-jonske strategije. Deklaracijom je prihvaćana kandidatura Republike San Marino za punopravno članstvo, potvrđen pretpristupni status Cipra i dana puna podrška Albaniji u njezinom jednogodišnjem vođenju implementacije Jadransko-jonske strategije.

Novim pristupom do održivog socijalnog, okolišnog i ekonomskog prosperiteta u regiji

„Nakon pandemije ne bismo trebali graditi isto, već graditi bolje. To će biti moguće samo ako razmišljamo strateški, dijelimo mora i dijelimo budućnost. Ova regija napravila je dobre početne korake povezivanjem u zajedničkim projektima poput biciklističkih ruta koje povezuju svih 10 zemalja, ali hrabro treba raditi dalje na digitalizaciji i zelenom pristupu", kazala je Elisa Ferreira, Europski povjerenica za koheziju i reforme.

Inspirativni ton prvome danu dali su gosti predavači, dobitnica Nobelove nagrade za mir i vodeća slovenska stručnjakinja za klimatske promjene dr. Lučka Kajfež Bogataj i veleposlanik EU-ovog klimatskog sporazuma, novinar dnevnih novina Delo Boštjan Videmšek. Videmšek je autor knjige godine u Sloveniji „Plan B: kako ne izgubiti nadu u vremenu klimatske krize“, kojom pokušava dati optimističan pogled u dosta mračnoj ekološkoj stvarnosti našeg planeta.

Svijet već dugo treba promjenu i prilika je – sada!

Videmšek uzor vidi u grčkom otoku Tilosu, koji je postao prvi samoodrživi mediteranski otok i to odlukom i radom svojih stanovnika. „Trebamo ljude koji su osjetili i doživjeli posljedice klimatskih promjena jer nas oni mogu pokrenuti u drugačijem razmišljanju. Mi nismo programirani da se bavimo evolucijom i zato presporo reagiramo“, naglašava Videmšek. „Nažalost, politika prečesto pridaje pažnju 'reptilskim' dijelovima našega mozga, primarnim nagonima, umjesto naprednijim razmišljanjima“, izrazio je na skupu svoje viđenje problema ovaj novinar s bogatim iskustvom ratnog izvješćivanja iz mnogih ratnih područja.

„Dobro i napredno razmišljanje je okretanje od masovnog turizma, jer napokon se shvatilo da ne treba unedogled puniti destinaciju ljudima da bi se zaradilo i da su mogući i drugi pristupi“, kazala je Kajfež Bogataj. „Rast BDP-a više nije dovoljan pokazatelj napretka. Važno je pratiti napredak i kroz nematerijalne pokazatelje: kulturu i umjetnost, sport, odnose“, kazala je ova cijenjena profesorica Ljubljanskog sveučilišta. „Puno je primjera koliko neracionalno postupamo i nismo ništa promijenili. 50 km dnevno napravimo samo da bismo djecu odvezli u vrtić i obavili kupovinu, umjesto da stvari drugačije postavimo. Dovedimo infrastrukturu u funkciju kvalitete života i novog, kvalitetnijeg životnog stila“, dodala je.

Hrvatska predvodi održivu transformaciju turizma

„Da je zelena ekonomska transformacija u fokusu EU pokazuje i podatak da će od ovog proljeća EU osigurati 1.810 milijardi eura, što je čak 10 puta više od Marshallovog plana – istaknuo je u svom analitičkom izlaganju Ales Gnamus iz Joint Research Centre Europske komisije.

Današnji, drugi dan, donosi raspravu „Od krize do oporavka kroz transnacionalne turističke projekte usmjerene ka održivoj zelenoj makroregiji“ koju priprema naše Ministarstvo turizma i sporta. U raspravi o temi sudjelovat će i Slawomir Tokarski, odnedavno direktor za Europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, Interreg i provedbu programa Europske komisije. Ministarstvo turizma i sporta koordinator je teme Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije i svojom aktivnošću daje ritam postavljanju novih temelja odnosa prema upravljanju destinacijama i resursima.

Pisane vijesti