​Ministrica Brnjac otvorila webinar „Croatia Safe & Attractive“

U organizaciji Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) danas je održan webinar, namijenjen prvenstveno putničkim agencijama i turoperatorima, pod nazivom „Croatia Safe & Attractive“, koji je uvodnim govorom otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Pandemija je zauvijek promijenila paradigmu turističkih kretanja i u fokus stavila zdravlje i sigurnost. U pripremama za turističku sezonu Hrvatska vodi sustavnu brigu kako bi se zadovoljili svi sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima olakšao dolazak u Hrvatsku kao odgovornu i sigurnu turističku destinaciju.

„Uz sve aktivnosti koje je Hrvatska poduzela u pripremama za turističku sezonu, iznimno nam je važno turistima osigurati točnu i kvalitetnu informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj, stoga se čvrsto zalažemo za prikupljanje i interpretaciju epidemioloških podataka s posebnim naglaskom na regionalnu, odnosno lokalnu razinu. Vjerujemo kako bi se korištenjem NUTS 3 razine umjesto NUTS 2 razine na ReOPEN EU karti preciznije prikazale informacije, a manja područja s dobrom epidemiološkom situacijom bolje istakla. Upravo takav pristup omogućava kvalitetnije planiranje putovanja i pridonosi ubrzanju turističkih kretanja i organiziranih putovanja unutar Europske unije“, poručila je ministrica Brnjac.    
 
U sklopu webinara održana je i panel rasprava, na kojoj je sudjelovao direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Bernard Zenzerović, izvršni direktor Travel Europea Helmut Gschwentner te predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, a kojoj je cilj bio ukazati na niz mjera i aktivnosti koje je Hrvatska poduzela kako bi kvalitetno pripremljena dočekala turiste te na taj način i putničkim agencijama i turoperatorima olakšala promociju naše destinacije na emitivnim tržištima.
 
ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i turoperatora 30 europskih zemalja, među kojima 27 iz EU-a te predstavlja oko 70.000 poduzeća i jedno je od ključnih dionika europskog turističkog sektora, stoga je suradnja s ECTAA-om od značajne važnosti za promociju Hrvatske na emitivnim tržištima, a ovaj webinar izvrstan alat putem kojeg imamo mogućnosti putničkim agencijama i turoperatorima prezentirati sve relevantne informacije o sigurnom i ugodnom boravku u Hrvatskoj.
 
Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora i Hrvatska turistička zajednica ove godine surađuju i na programu „Hrvatska, preferirana destinacija 2021. godine“ s ciljem povratka i jačanja turizma u Hrvatskoj.  Time je Hrvatska, nakon gotovo deset godina, ponovno izabrana za preferiranu destinaciju ovog značajnog europskog udruženja.

Priopćenja