"NPOO – Razvoj održivog, inovativnog i otpornog turizma“

Reforma turističkog sektora i provedba investicija pretpostavka je kako bi turistički sektor u periodu do 2026. godine iskoristio predviđeni iznos od 2,2 milijarde kuna, pri čemu intenzitet potpore po projektu može doseći iznos od 100% sufinanciranja. Iznos od 2.2 milijarde kuna dodjeljivat će se temeljem javnih poziva koje će Ministarstvo raspisivati nakon usvajanja Plana, pri čemu bi 60% alociranih sredstava trebalo biti namijenjeno poduzetnicima s ciljem izravnih ulaganja u privatni sektor.

Preostali dio sredstava namijenjen je ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu, no mogu ih koristiti i privatni poduzetnici u okviru javno-privatnog partnerstva te tako doprinijeti oporavku gospodarstva u cjelini.

Svi projekti moraju biti povezani s reformom turističkog sektora, doprinositi zelenoj i digitalnoj tranziciji te biti primjer izvrsnosti održivog dizajna, kao i održivih tehnoloških rješenja.
Jedan od kriterija za odabir projekata bit će i indeks turističke razvijenosti.

Reforma turističkog sektora i investicije usklađene su sa strateškim okvirom i politikama definiranim Programom Vlade, Nacionalnim programom reformi i Nacionalnom razvojnom strategijom.

U sklopu reforme turističkog sektora već je pokrenuta izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana održivog turizma, a po prvi puta provest će se i Strateška procjena utjecaja na okoliš.



Pisane vijesti