Ministrica Brnjac održala sastanak s ministrom gospodarskog razvoja Crne Gore Milatovićem

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je održala sastanak s ministrom gospodarskog razvoja Crne Gore Jakovom Milatovićem i ministrom financija Milojkom Spajićem, u sklopu njihovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj te su tom prilikom razmijenili informacije o turističkoj suradnji Hrvatske i Crne Gore, projektu Safe stay in Croatia te značaju turizma za gospodarstvo obje zemlje.

Ministrica je predstavila projekt Safe stay in Croatia, kojim se turistički dionici i ostali u lancu putovanja u Hrvatskoj potiču na pridržavanje epidemioloških mjera te naglasila da Hrvatska u pripremama za turističku sezonu vodi sustavnu brigu kako bi se zadovoljili svi sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima olakšao dolazak u Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju. Ministrica je također izvijestila kako je Hrvatska započela s procesom cijepljenja turističkih djelatnika te da je do lipnja planirano cijepiti 50 posto odraslog stanovništva. S ciljem pružanja dodatne sigurnosti turistima ministrica je kazala kako je započelo i postavljanje punktova za testiranje turista u turističkim središtima kao i da će se sufinancirati antigenski testovi za što je osigurano 20 milijuna kuna. Ministrica je pritom naglasila kako Vlada RH od samog početka vodi brigu o sektoru turizma kroz potpore za očuvanje radnih mjesta te je predstavila program dodjele državnih potpora za sektor turizma.
 
„Turizam je za gospodarstvo obje zemlje od velike važnosti. Hrvatska i Crna Gora turističku suradnju ostvaruju kroz brojne projekte i radne skupine, a posebice kroz djelovanje u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO). Držim da daljnjim koordiniranom procesom oporavka u narednom periodu možemo svjedočiti i uspješnoj realizaciji održivog razvoja, digitalizaciji i inovaciji u turističkim sektorima Hrvatske i Crne Gore“, poručila je Brnjac.
 
Ministar Milatović pozdravio je napore koje Hrvatska poduzima ususret nadolazećem glavnom dijelu turističke godine, posebice projekt Safe stay in Croatia koji je pohvalio jer su njime obuhvaćeni svi segmenti sigurnosti kako turista tako i djelatnika u turizmu. Pohvalivši napore Ministarstva turizma i sporta, odnosno Vlade RH, s ciljem prioritetnog cijepljenja turističkog sektora, sufinanciranja antigenskih testova i uvođenja dodatnih punktova za testiranje turista naglasio je kako je Hrvatska u mnogočemu pozitivan primjer Crnoj Gori.
 
Ministri su se složili kako je upravo u ovom trenutku ključno nastaviti uspješnu turističku suradnju Hrvatske i Crne Gore.
 
Uz ministricu Brnjac sastanku su prisustvovali ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva Robert Pende, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, savjetnica ministrice Višnja Letica te voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu suradnju u turizmu Antonela Frković, dok su uz ministra Milatovića i ministra Spajića prisustvovali otpravnica poslova Veleposlanstva Crne Gore Irena Prelević, šefica kabineta Ivana Pejović te suradnica Duška Nedeljković.

Priopćenja