​Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo akciju hrvatski otoci – COVID free zone

Ususret nadolazećem glavnom dijelu turističke godine Ministarstvo turizma i sporta dodatno je intenziviralo svoje aktivnosti te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno pokrenulo akciju hrvatski otoci - COVID free zone. Naime, trenutačno su na epidemiološkoj karti Republike Hrvatske svi otoci prikazani u sklopu pripadajućih županija unatoč činjenici da im je incidencija puno niža nego je to u ostalim dijelovima županije.

Na web stranici www.safestayincroatia.hr turistima će uskoro, osim informacije o epidemiološkom stanju po županijama, biti dostupni i posebni podaci o epidemiološkoj situaciji na našim otocima.

Hrvatsko otočje drugo je po veličini u Sredozemlju, a sastoji se od 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi i grebena koji su posebno atraktivni za turiste i zahvaljujući kojima se ostvaruje veliki dio turističkog prometa.
 
Važnost naših otoka za turizam je iznimno velika, jer se četvrtina turističkih noćenja u Hrvatskoj ostvaruje na otocima, a boravak turista na otocima dva je dana duži nego u kopnenim turističkim središtima. Također, na otocima se nalazi i trećina komercijalnih smještajnih kapaciteta i zato je važno da imamo točne informacije o epidemiološkoj situaciji na svim otocima, od kojih su mnogi zelene zone. Na taj način turistima ćemo omogućiti detaljan i jasan uvid o sigurnom i ugodnom boravku u Hrvatskoj”, poručila je ministrica Nikolina Brnjac.
 
Osim epidemiološke situacije na otocima, na stranici www.safestayincroatia.hr moći će se pronaći i lokacije svih punktova za testiranje turista kao i podaci o zračnoj, kopnenoj i morskoj povezanosti otoka kako bi turisti dobili točne informacije na koji sve način mogu stići na pojedini otok.


Karta nije prikaz stvarnog stanja broja zaraženih, već samo primjer kako će ubuduće izgledati prikaz epidemiološke karte Republike Hrvatske gdje će otoci biti označeni sukladno epidemiološkom stanju na pojedinom otoku, a ne u županiji kojoj pripada.



Priopćenja