Razvoj zdravstvenog turizma visoko je na listi prioriteta Ministarstva turizma i sporta

O razvoju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i pozicioniranju Hrvatske kao važne destinacije specijaliziranih turističkih proizvoda, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je razgovarala s predsjednikom Klastera zdravstvenog turizam Kvarner Vladimirom Mozetičem, direktoricom TZ Kvarnera Irenom Peršić Živadinov te direktoricom TZ grada Zagreba Martinom Bienenfeld.

Zdravstveni turizam jedan je od važnih turističkih proizvoda Hrvatske. Riječ je o proizvodu koji je potaknut orijentacijom društva na zdravi život i preventivno djelovanje. Rast životnog standarda i velik značaj zdravog stila života megatrendovi su koji danas karakteriziraju razvijene svjetske ekonomije, pridonoseći i iznadprosječnom rastu zdravstvenog turizma.

Svijest o važnosti očuvanja zdravlja još je više porasla u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se nalazimo već godinu dana izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ministrica Brnjac je istaknula: „Hrvatska se strateški fokusira na odmicanje od sezonalnosti,  u čemu je važan segment i razvoj zdravstvenog turizma, koji se i prije pandemije pokazao kao proizvod s velikim potencijalom rasta. Imamo sve komparativne prednosti za daljnji razvoj zdravstvenog turizma – dobru reputaciju zdravstvenih usluga, kvalificirano osoblje, prirodne ljepote s bogatstvom termalnih izvora te povoljnu klimu i dugu tradiciju u turizmu. Stoga će vizija i ciljevi razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj biti integrirani u Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine“, poručila je Brnjac te dodala kako je nužno što više uključiti i ostale regije u Hrvatskoj koje imaju potencijala za razvoj ovog oblika turizma.

Ponuda zdravstvenog turizma u Hrvatskoj danas obuhvaća kompleksan skup pružatelja usluga wellnessa, lječilišnog i medicinskog turizma te je ona disperzirana diljem zemlje iako postoji očigledna koncentracija na Kvarneru, u Istri, županijama Sjeverne Hrvatske te na području Zagreba.

Martina Bienenfeld i turistička zajednica Grada Zagreba rade na pozicioniranju Zagreba kao centra medicinske izvrsnosti, ističući kao prednosti laku dostupnost, odnosno prometnu povezanost, konkurentne cijene, umjerenu kontinentalnu klimu, spoj mediteranskog i kontinentalnog ugođaja koji Zagreb može ponuditi posjetiteljima.

Irena Peršić Živadinov je istaknula da se više od 80 tisuća gostiju na Kvarneru prošle je godine bilo upravo zbog pružanja usluga u zdravstvenom turizmu, dok se danas na tom područja velik broj pacijenata oporavlja od posljedica izazvanih koronavirusom.

Prilagodbom zakonodavnog okvira, u dijelu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao i Zakona u pružanju usluga u turizmu omogućilo se poticanje ulaganja kao i obavljanje ugostiteljskih i usluga zdravstvenog turizma bolnicama, lječilištima i specijalnim bolnicama. Navedene izmjene i dopune značajne su i za provedbu investicija koje idu u smjeru regionalne diverzifikacije i specijalizacije hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti kroz stvaranje okvira za ulaganja u zdravstveni turizam u lječilištima i bolnicama.

Priopćenja