​Održana 4. sjednica Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke ponude

Na četvrtoj sjednici Savjeta glavne su teme bile aktivnosti Ministarstva u pogledu pripreme i realizacije turističke godine s naglaskom na provedbu projekta Safe stay in Croatia kao i ostalih aspekata sigurnosti turista, mjere Vlade za pomoć turističkom sektoru i ugostiteljstvu, informacije s emitivnih tržišta i nove promotivne kampanje.

Vezano uz projekt Safe stay in Croatia, ministrica Brnjac je izvijestila kako je od javnog predstavljanja  25. veljače Ministarstvo obradilo više od osam tisuća zahtjeva, od čega je 6 tisuća odobreno. Trenutno je fokus na prijavama dionika, no stranica će se nadograđivati novim funkcionalnostima kako bi se turistima omogućila pravovremena dostupnost svih relevantnih informacija na jednom mjestu. Na stranici je već dostupna epidemiološka karta RH po županijama, a vidljiv je i kontakt broj za pozive u slučaju sumnje na zarazu. Sa Stožerom civilne zaštite se dogovara pojačavanje tima koji će telefonski odgovarati na pitanja turista u vršnom dijelu sezone i preusmjeravati upite na regionalne turističke zajednice.
 
Ističući kako je za ovu turističku godinu najvažniji preduvjet sigurnost, ministrica je izvijestila kako se na razini Vlade redovito koordiniraju aktivnosti vezane uz sigurnost turista te su dogovoreni osnovni koraci u pogledu cijepljenja i testiranja te se usuglašavaju stavovi o takozvanim COVID certifikatima.
 
Vezano uz testiranje turista, na razini EU-a je postignut dogovor oko prihvatljivih  brzih antigenskih testova. RH razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na više punktova, o kojima će se odlučivati u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Za uzimanje brisova i laboratorijsku obradu testova potrebno je predvidjeti dovoljan broj osoblja i laboratorijske kapacitete. Kada se radi o tzv. Zelenom certifikatu, kojeg je najavila Europska komisija, ministrica Brnjac je kazala da će se Hrvatska zalagati da takav dokument ne bude dodatna restrikcija za putovanja, već kako treba služiti ubrzavanju protočnosti na granicama i olakšavanju putovanja sukladno ujednačenim kriterijima.
 
Na sjednici Savjeta sudjelovali su i direktori predstavništava HTZ-a iz Njemačke, Poljske i Ujedinjene Kraljevine koji su izvijestili o stanju na tržištima.
 
Ministrica Brnjac je informirala Savjet o razgovorima s veleposlanicima više trećih država i najavila sastanak s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine vezano uz predstojeću sezonu.
 
Ministrica je također kazala kako je, uz kampanju za projekt Safe Stay in Croatia, koja je horizontalno uključena u sve kampanje HTZ-a, u tijeku i brendiranje Hrvatske kao idealne destinacije za digitalne nomade i poticanje cjelogodišnjeg i održivog turizma. Najavila kako će već ovoga tjedna biti aktivna web stranica za digitalne nomade u Hrvatskoj te će otpočeti promidžba na ciljanim tržištima. Za domaće turiste su u pripremi kampanje Ruralni turizam i Tjedan odmora vrijedan.
 
Vezano uz mjere koje je Vlada donijela za potporu sektoru u razdoblju pandemije, ministrica je podsjetila kako su za sektor turizma produljene mjere pomoći te se nastavlja s isplatom naknada za zaposlene uz pripadajuće doprinose. Također, produljuje se i mjera nadoknade fiksnih troškova za one djelatnosti kojima je odlukom Stožera onemogućen rad, a uskoro će se finalizirati dogovor oko modela podrške turističkim agencijama.
 
Detaljno je predstavljen Program dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19. Novina u odnosu na aktualne programe jest da su u Programu MINTS-a prihvatljivi i troškovi podmirenja kratkoročnih dospjelih obveza prema kreditnim i drugim financijskim institucijama, koji mogu iznositi maksimalno 35% ukupnog kredita za mikro, male i srednje poduzetnike te do 25% za velike poduzetnike. Program će biti operativan najkasnije od 10. ožujka, a mogućnost podnošenja zahtjeva za kredit ovisiti će i o tempu kojim će pojedine poslovne banke implementirati Program u svoje poslovanje.
 
Ministrica je zaključila kako je iznimno zadovoljna radom Savjeta i svim dosadašnjim zajedničkim aktivnostima te pozvala članove na dostavljanje dodatnih prijedloga za realizaciju turističke godine.
 
Dodatno je i istaknula kako je, uz već postojeće aktivnosti Ministarstva, upravo uloga Savjeta ključna u planiranju i realizaciji ove turističke godine, obzirom na neizvjesnost epidemiološke situacije koja zahtijeva fleksibilnost u planiranju i stalnu nadogradnju aktivnosti, uključujući i ad hoc promidžbu.
 
Napomenula je kako će se Savjet sastajati pojačanom dinamikom te kako je najvažniji plan za sezonu biti u zelenom. Sve sudionike je ministrica pozvala na nastavak pridržavanja epidemioloških mjera.

Priopćenja