​MINTS prati preporuke i primjere iz Europe i svijeta za jačanje turizma

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) pažljivo prati preporuke i primjere iz svijeta za jačanje turizma u vrijeme pandemije, u skladu s čime radi i na pripremama ove turističke godine, a razrađuje i nacionalnu oznaku za Hrvatsku kao destinaciju za sigurna putovanja, ističu u ponedjeljak iz Ministarstva. 

"Pratimo i to i ostalo što se u Europi i svijetu radi i predlaže za jačanje i oporavak turizma u ovom izazovnom vremenu i u skladu s time radimo na pripremama za turističku godinu kako bi Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu destinaciju za sve putnike i turiste", kažu iz Ministarstva turizma i sporta na upit Hine o tome što će turisti morati ili neće morati učiniti ili imati da bi ove godine i još uvijek pandemije došli u Hrvatsku.

Neki domaći mediji, primjerice Jutarnji list, u ponedjeljak su objavili da neke zemlje, poput Grčke i Mađarske, najavljuju uvođenje tzv. covid putovnica za turiste koji im dolaze (kao potvrda da su cijepljeni protiv koronavirusa), o čemu će na virtualnom sastanku u četvrtak raspravljati šefovi država ili vlada EU-a.

Oko "covid putovnice" iz Ministarstva turizma i sporta za sada kratko ističu "da sustav tzv. covid putovnica još nije razrađen na razini EU", ali naglašavaju da su dobili pravo na dodjeljivanje oznake "Safe travel" od Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC jer su se prošle godine uključili u njihov projekt koji je kreirao i tu posebnu oznaku za sigurna putovanja, kako bi putnici lakše identificirali destinacije i tvrtke koje su usvojile svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

"U sklopu toga razrađujemo nacionalnu oznaku za Hrvatsku kao sigurnu destinaciju, koja će se dodjeljivati dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i svima zainteresiranima koji su dio lanca putovanja, poput prijevoznika, zračnih luka i kolodvora", najavljuju iz Ministrastva turizma i sporta, dodajući da su u pripremi sigurnosni protokoli za smještajne i ugostiteljske objekte, uključujući i za dionike nautičkog turizma, a oznaka će biti usklađena s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje su u datom trenutku na snazi.

"Dodjeljivanje oznaka planirano je početkom veljače, a Ministarstvo turizma i sporta vodit će evidenciju subjekata s nacionalnim oznakama te 'ad hoc' provoditi provjere pridržavanja mjera. Primjena sigurnosnih protokola te postizanje potrebne razine procijepljenosti turističkih djelatnika i cjelokupnog stanovništva pridonijet će jačanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije, kojoj je sigurnost gostiju na prvom mjestu", zaključuju iz Ministarstva. (Hina)

Pisane vijesti