WTTC: Necijepljeni putnici ne bi trebali biti diskriminirani

U očekivanju jačeg povratka turističkih putovanja, za što optimizam potiče započeto cijepljenje protiv koronavirusa, Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) upozorilo je da putnici koji nisu cijepljeni, a žele putovati, ne bi smjeli biti diskriminirani. Iako cjepivo trenutno nije globalno jednako dostupno, postoji testiranje na koronavirus koje je dostupno gotovo svima i može koristiti pri putovanju i oporavku turizma.

"Potrebno je dosta vremena za cijepljenje svjetske populacije, posebno one u manje razvijenim zemljama i različitim dobnim skupinama. Stoga ne bismo trebali diskriminirati one koji žele putovati, a nisu cijepljeni. Još uvijek je malo ljudi diljem svijeta cijepljeno, a velik je broj njih koji još nisu, ali se mogu testirati i ako su 'negativni' i sigurno putovati", kaže predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara.

Guevara pritom podsjeća da WTTC otprije podržava testiranje na odlasku svih putnika, čime bi se pokazalo jesu li negativni ili pozitivni na koronavirus, o čemu bi ovisio i njihov odlazak na putovanje, ali i izbjeglo širenje zaraze.

"Zdravorazumski je omogućiti slobodno kretanje ljudima koji mogu dokazati negativan rezultat testa, umjesto rezerviranja putovanja ili poslova samo za malu manjinu koja je cijepljena. Također, općeniti zahtjev za cijepljenjem da bi se moglo putovati diskriminirao bi neranjive skupine, poput generacije X, Z i millennialsa, koje nisu prve u redu za cijepljenje, ali bi mogle putovati s dokazima o negativnom testu", kaže Guevara.

Stoga WTTC ponavlja poziv institucijama i vladama u svijetu da se uvede međunarodno priznati režim brzog i isplativog testiranja na polaznim mjestima putovanja širom svijeta, bilo u zračnim, morskim ili riječnim lukama, na kolodvorima, autocestama, graničnim prijelazima i drugdje.

"Time bi se sigurno izbjeglo širenje i 'izvoz' virusa i pomoglo obnavljanju međunarodnih putovanja i turizma, bez kojeg su mnoge nacionalne ekonomije u velikoj krizi, koja će se i produbljivati ako se turizam ne oporavi i ne nastavi u nekom jačem obliku nego je sada i nego je bio u 2020.", ističu iz WTTC-a. (Hina)

Pisane vijesti