Ministarstvo turizma i sporta: Pozitivni učinci uvođenja eura posebice na turizam

Uvođenjem eura u Hrvatskoj će se ostvariti znatna i trajna korist za gospodarstvo, a pozitivni učinci posebno će se odraziti na turizam zbog veličine tog sektora i visoke zastupljenosti zemalja članica europodručja u turističkoj potražnji, ističu u srijedu iz Ministarstva turizma i sporta.

"Posjetitelji iz emitivnih zemalja u kojima je euro službena valuta ostvaruju u Hrvatskoj gotovo 70 posto ukupnih prihoda turizma, a oko 60 posto ukupnih noćenja dolazi iz europodručja. Uvođenje eura pridonosi i jačanju međunarodne suradnje, investicija te promotivnim učincima na sektor turizma", naglašavaju na upit Hine iz Ministarstva turizma i sporta, a  nakon današnje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH.

Nakon te sjednice, premijer Andrej Plenković je izvijestio da je Vijeće prihvatilo tekst prijedloga Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, koji je do 11. prosinca u javnom savjetovanju (na e-Savjetovanju).

Ako ispuni sve kriterije, Hrvatska bi već 1. siječnja 2023. godine mogla uvesti euro, a kako bi to sve moglo organizirati, potrebno je provesti Nacionalni plan zamjene, izjavio je nakon sjednice Plenković.

Kako tim povodom ističu iz Ministarstva turizma i sporta, Hrvatska je snažno trgovinski integrirana s europodručjem, te da i stoga drže da će se uvođenjem eura u Hrvatskoj ostvariti znatna korist za gospodarstvo.

"Važno je pri tome sagledati i procijeniti kako će uvođenje eura utjecati na pojedine gospodarske djelatnosti u Hrvatskoj, na prvome mjestu na turizam, koji čini značajan udio u hrvatskom BDP-u, te dodatno generira multiplikativni učinak i na druge gospodarske djelatnosti", kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju i da "dostupna empirijska istraživanja uglavnom pokazuju pozitivne implikacije uvođenja zajedničke valute na turizam".

Istraživanja pokazuju i da je uvođenje eura pozitivno utjecalo na tokove stranih ulaganja, pa je stoga za očekivati da će uvođenje eura ohrabriti i ulagače u Hrvatsku, prvenstveno zbog izostanka tečajnih neizvjesnosti i veće transparentnosti poslovanja, zaključuju iz Ministarstva turizma i sporta. (Hina/FaH)

Pisane vijesti