Obilježen Senior dan Europskog tjedna sporta

Jutros je u okviru Europskog tjedna sporta za građane starije dobi organizirano vježbanje povodom Senior dana. Senior dan obilježen je u Domu za starije osobe Peščenica u Zagrebu gdje je pedesetak korisnika i deset djelatnika Doma vježbalo uz vodstvo troje trenera s Fitnes učilišta.

U jutarnjim satima korisnici su, pridržavajući se svih epidemioloških mjera i preporuka koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, vježbe izvodili na svojim balkonima uz glazbenu podlogu domaćih šlagera slušajući upute koje su im davali treneri smješteni ispred prostora Doma.

„Sport i rekreacija imperativ su i stalna usluga koju pružamo korisnicima Doma Peščenica. Kod samostalnih korisnika ima funkciju preventive, a kod ostalih funkciju održavanja njihovih preostalih funkcionalnih sposobnosti: održavanje mišićno-koštanog sustava, kardio-vaskularnog sustava i metabolizma. Tjelesna aktivnost odvija se kroz vođene vježbe za samostalne korisnike, kao i za korisnike kojima je potrebna pomoć i koji se služe pomagalima tipa: kolica, roleri i za koje se rade prilagođene vježbe u skladu s njihovim mogućnostima, kako bi održavali tjelesnu kondiciju. Dom Peščenica oduvijek podržava Europski tjedan sporta jer smatramo da je tjelesna aktivnost povezana s aktivnim i zdravim starenjem“, poručila je mr. sc. Marija Orlić, ravnateljica Doma Peščenica.

„Senior dan organiziramo s ciljem da potakne ljude starije dobi na redovitu tjelesnu aktivnost tijekom cijele godine i pokaže kako se vježbati može uvijek i svugdje, a korisnici Doma za starije osobe Peščenica uspješno su demonstrirali kako sport ne poznaje godine te da aktivni možemo i moramo biti uvijek“, rekla je trenerica Mirna Hajnic.

Senior dan Europskog tjedna sporta održan je nakon noćnog vježbanja za građane #BeActive Night koi je proteklog vikenda održan u Osijeku, na Tvrđi, gdje su vježbači imali priliku okušati se u različitim fitness programima poput funkcionalnog treninga, piloxinga i kickboxinga koje su za njih pripremili osječki treneri.

Senior dan održan je u sklopu Europskog tjedna sporta koji traje od 23. do 30. rujna. Riječ je o inicijativi Europske komisije koja se obilježava u svim zemljama EU, a u Hrvatskoj se provodi u organizaciji Ministarstva turizma i sporta.

Pisane vijesti