​U svjetskom turizmu u prvoj polovini godine 65 posto manje međunarodnih dolazaka

U svijetu je u prvoj polovini ove godine bilo 65 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka nego u istom lanjskom razdoblju, a Europa je sa 66 posto manje dolazaka druga najpogođenija svjetska regija pandemijom Covid-19, najnoviji su podaci UNWTO-a.

Samo u lipnju međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo je 93 posto manje nego u lipnju 2019., što pokazuje iznimno snažan utjecaj pandemije Covida-19 na svjetsku turističku i industriju putovanja, izvijestili su u utorak iz UNWTO-a.
 
Novi podaci za svjetski turizam sažeti su u novom izdanju Svjetskog turističkog barometra, a iz specijalizirane agencije UN-a za turizam komentiraju da je pad međunarodnih turističkih dolazaka za 65 posto tijekom prve polovine godine "smanjenje bez presedana, jer su zemlje širom svijeta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju".
 
Tome dodaju da se tijekom posljednjih tjedana ipak sve veći broj odredišta počeo ponovno otvarati stranim turistima te da je takvih odredišta početkom rujna bilo oko 53 posto.
 
"Mnoge su vlade i dalje oprezne, a posljednje izdanje Svjetskog turističkog barometra pokazuje i da su blokade i ograničenja putovanja uvedena tijekom prve polovine godine masovno i negativno utjecale na međunarodni turizam. Nagli pad dolazaka doveo je milijune radnih mjesta i turističkih, ali drugih poduzeća u svijetu u rizik", upozoravaju iz UNWTO-a.
 
Pet puta veći gubitak prihoda nego usred globalne krize 2009.
 
Iznose pritom i podatak da je masovni pad turističke potražnje za međunarodnim putovanjima tijekom razdoblja siječanj-lipanj 2020. doveo do gubitka 440 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma.
 
"To je otprilike pet puta veći gubitak u međunarodnim prihodima od turizma nego je zabilježen 2009. usred globalne ekonomske i financijske krize", naglašavaju iz UNWTO-a.
 
Zbog takvih kretanja iznova su upozorili vlade u svijetu da usko surađuju s privatnim sektorom kako bi se globalni turizam ponovno pokrenuo, posebice sada kada su, kako kažu, sigurna i odgovorna međunarodna putovanja moguća u mnogim dijelovima svijeta.
 
"Najnoviji Svjetski turistički barometar pokazuje duboki utjecaj koji ova pandemija ima na turizam, sektor o kojem su ovisni životi milijuni ljudi. Ključno je sada koordinirano djelovanje i jača suradnja javnog i privatnog u prevladavanju teškoća", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.
 
Sve globalne regije teško pogođene
 
Unatoč postupnom ponovnom otvaranju mnogih odredišta od druge polovine svibnja, očekivano poboljšanje međunarodnih turističkih brojki nije se ostvarilo, pa su sve globalne regije zabilježile veliki pad dolazaka stranih turista u odnosu na lani.
 
Turizam u regiji Azija i Tihi ocean najpogođeniji je pandemijom jer je zabilježio 72 posto manje međunarodnih dolazaka turista nego u prvih pola godine lani, druga je Europa s padom od 66 posto, a 'trpjele' su i obje Amerike, gdje je pad dolazaka dosegnuo 55 posto, kao i Afrika i Bliski Istok, obje s padom od 57 posto.
 
I među subregijama, najveći pad je bio u sjeveroistočnoj Azija, od 83 posto, a potom u subregiji južni Mediteran Europa, od 72 posto.
 
Povratak na razine iz 2019. za 2 - 4 godine
 
S obzirom na globalne epidemiološke okolnosti oko Covida-19, iz UNWTO-a kažu da se čini vjerojatnim da će se smanjenje potražnje za putovanjima i povjerenje potrošača i dalje nastaviti i tako utjecati na rezultate tijekom ostatka ove godine.
 
"U svibnju je UNWTO iznio tri moguća scenarija, ukazujući na pad međunarodnih dolazaka turista od 58 do 78 posto u 2020., a trenutni trendovi do kolovoza ukazuju na pad potražnje blizu 70 posto, što je scenarij broj dva", kažu iz organizacije, dodajući da se u 2021. može očekivati promjena trenda na bolje, ali samo na temelju pretpostavki o postupnom i linearnom ukidanju ograničenja putovanja, dostupnosti cjepiva ili 'liječenju' i povratku povjerenja putnika.
 
"Unatoč tome, povratak rezultata na razinu 2019. u smislu dolazaka turista mogao bi potrajati između dvije i četiri godine", zaključuju iz UNWTO-a uz nove podatke o kretanjima o svjetskom turizmu. (Hina)

Pisane vijesti