eSavjetovanje: Prijedlog odgode ili oslobađanja od plaćanja turističke pristojbe

Ministarstvo turizma i sporta uputilo je danas na eSavjetovanje prijedlog Pravilnika o dopuni pravilnika o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

„Turizam ima izuzetnu važnost za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske. Od samog početka krize izazvane pandemijom COVID-a 19, Vlada Republike Hrvatske donosila je mjere kojima je omogućeno očuvanje radnih mjesta i likvidnost gospodarstva. Mjerama koje je predstavio predsjednik Vlade na sjednici održanoj 3. rujna 2020. osigurani su najvažniji preduvjeti za nastavak zdravog turizma u neizvjesnim danima i mjesecima koji su pred nama. Imajući na umu specifičnu ulogu privatnog smještaja u turističkoj ponudi RH, mjerama u dopunjenom Pravilniku želimo pomoći i najugroženijim privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te vjerujemo kako će i ovaj prijedlog omogućiti bolju i uspješniju pripremu cijelog sektora za turističku 2021. godinu“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Dopunjenim pravilnikom potpuno se oslobađaju plaćanja turističke pristojbe oni iznajmljivači kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga, a nisu imali evidentiranih noćenja u 2020. godini. Istim pravilnikom će se osloboditi plaćanja turističke pristojbe osobe s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije za one kapacitete koji se nalaze u zgradama koje su oštećene u potresu te su dobile oznaku neuporabljivo (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivo (žuta oznaka).
 
"S obzirom na izuzetno izazovnu godinu tijekom koje je zabilježen značajan pad turističke aktivnosti kao posljedica pandemije COVID-19, ovom regulativom nastoji se dodatno ublažiti negativne posljedice onim iznajmljivačima koji nisu uspjeli ostvariti turistički promet te su odučili odjaviti kapacitete, a koji bi u drugačijim okolnostima, u skladu s važećim propisima koji se primjenjuju od 2020. bili dužni platiti paušalni iznos. Ovaj pravilnik znatno će pomoći i u daljnjem provođenju nadležnih zakonskih normi koje reguliraju plaćanje turističke pristojbe", izjavio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
 
Kako bi se izbjegla naplata turističke pristojbe osobama koje će biti oslobođene dopunjenim Pravilnikom te smanjilo administrativno opterećenje u sustavu zbog potencijalne preplate, za obveznike koji nisu oslobođeni plaćanja, rok za uplatu preostalog iznosa dugovanja pomaknut je na 30. rujna 2020.
 
Za obveznike koji ne zadovoljavaju kriterije za potpuno oslobođenje od turističke pristojbe ne postoje zakonske prepreke za uplatu turističke pristojbe.
 
Podsjećamo, Ministarstvo turizma i sporta je od pojave pandemije Covid-19 donijelo i Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
 
Navedenim pravilnikom osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini 50 % iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.
 
Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe u 100 % iznosu oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

Pisane vijesti