Erasmus+: Sport

9. 2. 2024. - Radionicom u Zagrebu završile jednodnevne stručne radionice natječaja za program Erasmus:+ Sport 2024

***

Europska komisija objavila je Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ Sport za 2024. godinu.

Program Erasmus+ Sport od ove godine nudi mogućnost ostvarivanja projektnih ideja kroz dvije aktivnosti:
Ključna aktivnost 1 (decentralizirane prijave):
- Mobilnost osoblja u području sporta
Lokalni sportski klubovi prijavljivanjem na mobilnost omogućavaju svojim trenerima i/ili ostalom sportskom osoblju usavršavanje u inozemstvu kroz dvije mogućnosti: praćenje trenerskih poslova ili kratkoročno treniranje drugog kluba. Projekti mogu trajati do 18 mjeseci uz sudjelovanje do 10 osoba.
Ostvarenje ciljeva ove aktivnosti omogućit će osoblju da poboljšaju kompetencije, kvalifikacije i steknu nove vještine kroz učenje i boravak u drugom sportskom klubu, a posljedično do jačanja sportske organizacije. Lokalni sportski klubovi ovu aktivnost mogu prijaviti nacionalnoj agenciji.
Rok za prijavu: 20. veljače 2024. u 12:00:00 (podne po srednjoeuropskom vremenu).
Ključna aktivnost 2 (centralizirane prijave):
Erasmus+ sport Ključna aktivnost 2 centralizirana je aktivnost što znači da njome izravno upravlja Europska komisija, odnosno Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA). Prijave za ove aktivnosti vrše se putemFunding & Tender Opportunities Portala, a više informacija o aktivnostima možete pronaći na stranicama Europske komisije.
- Sport za suradnička partnerstva
Sportske ustanove kroz ovu aktivnost mogu razmijeniti dobra iskustva i prakse s partnerima u projektu te primjerice osmisliti nove metode rada.
Rok za prijavu: 5. ožujka 2024. u 17:00:00 (po srednjoeuropskom vremenu).
- Mala partnerstva
Male organizacije s manje iskustva i pojedinci koji primjerice prvi put sudjeluju u programu lakše će prijaviti projekt kroz ovu aktivnost. Za razliku od suradničkih partnerstava potpuno su smanjene prepreke za sudjelovanje jednostavnijim administrativnim zahtjevima. 
Rok za prijavu: 5. ožujka 2024. u 17:00:00 (po srednjoeuropskom vremenu).
- Neprofitna europska sportska događanja
Kroz ovu aktivnost možete organizirati sportske događaje koji promoviraju volonterstvo u sportu, socijalnu uključivost, borbu protiv diskriminacije te događaje koji potiču na sudjelovanje u tjelesnoj aktivnosti. 
Rok za prijavu: 5. ožujka 2024. u 17:00:00 (po srednjoeuropskom vremenu).
- Jačanje kapaciteta u području sporta
Cilj je poduprijeti suradnju s trećim zemljama putem međunarodnih projekata koji se odnose na promicanje zajedničkih vrijednosti, nediskriminacije i rodne ravnopravnosti putem sporta, razvoj vještina potrebnih za poboljšanje društvene uključenosti skupina u nepovoljnom položaju, integracije migranata i sl. 
Rok za prijavu: do 5. ožujka 2024. u 17:00:00 (po srednjoeuropskom vremenu).
 Za detaljne upute o podnošenju prijava pogledajte Vodič kroz program Erasmus+ za 2024. Vodič kroz program Erasmus+ sadrži ključne informacije za sve koji žele prijaviti projekt u ovom području. Potrebno je pronaći područje sporta, pročitati detaljno uvjete za sudjelovanje, kriterije te odabrati mogućnosti.
Prijavni obrasci dostupni su na službenim internetskim stranicama Europske komisije.