Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac: U srpnju oko 50 posto lanjskog rezultata

Hrvatska je u mjesecu srpnju, do današnjeg dana, ostvarila 2,3 milijuna dolazaka i 15,5 milijuna noćenja što je na razini oko 50 posto lanjskog srpanjskog prometa, rekla je danas ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako je održala inicijalni sastanak s 20-ak predstavnika hrvatske turističke industrije, odnosno sa  svim relevantnim sudionicima iz turizma. Razmatrali su, otkrila je, opcije kako nastaviti dalje s turističkim sektorom, dodavši kako je situacija dobra s obzirom na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Istaknula je kako možemo biti zadovoljni, jer je u srpnju ostvareno 2,3 milijuna dolazaka i 15,5 milijuna noćenja tako da smo negdje na 50 posto lanjskog prometa.
 
Brnjac je izvijestila da je s predstavnicima različitih segmenata turističkog sektora, od hotelijera, ugostitelja, putničkih agencija, marina do institucija i tvrtki koje se bave istraživanjem i konzaltingom u turističkoj industriji razgovarala o postojećim i budućim mjerama, održivosti postojećeg sustava i završetku turističke sezone. Turističke predstavnike zamolila je za prijedloge vezane uz buduće mjere za održavanje likvidnosti i oporavak turističkog sustava. Ukazala je na Instrument za oporavak i otpornost EU kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti šest milijardi eura nepovratnih sredstava, a dio toga će biti usmjereno i u turistički sektor koji je jedan od najpogođenijih sektora za vrijeme pandemije COVID-19.
 
Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić istaknuo je da je sektor pred velikim izazovima, no i da se uz zajednički rad i komunikaciju može biti optimističan u pogledu konačnog rezultata. Pohvalio je novu ministricu koja je, kako je rekao, na sastanku kazala da želi pomoći turizmu koristeći i instrumente EU-a, ali i domaće financijske izvore. Turizmu, kaže Ostojić, trebaju konkretni potezi, konkretne mjere i treba mu potpora za dočekati novu turističku sezonu.

"Svi znamo da će zima biti duga i teška", rekao je Ostojić. HUT je, kao je rekao, izazove podijelio u dva segmenta: jedno je pitanje svega onoga što se tiče covida, dakle  očuvanja radnih mjesta, a drugo su mjere koje se tiču financijskog oporavka gospodarskih subjekata. Tu mnogo očekuje od domaćih poslovnih banaka, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, ali i od spomenute pomoći koja je najavljena iz EU. Pozdravio je dosadašnje mjere Vlade za očuvanjem radnih mjesta, ali i podsjetio da do sada nije rješeno mnogo pitanja, od turističkog zemljišta preko pomorskog dobra do sustava turističkih zajednica. (Mints/Hina)

Pisane vijesti