Ministar Cappelli potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku

​Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Osijeku potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna.

Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.

„Izrazito mi je drago što smo danas potpisali Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku kao jednoj od ukupno dva centra kompetentnosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Projekt uspostave Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrlo je važan za osnaživanje kontinentalnog turizma kroz osiguravanje kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra s ovog podneblja i šire iz drugih dijelova Slavonije, Baranje, Srijema i ostatka Hrvatske koji će daljnjim razvojem kontinentalnog turizma imati priliku ostvariti svoju profesionalnu karijeru u našoj zemlji, predstavljajući i nudeći domaće proizvode i istinsku slavonsku dobrodošlicu“, istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Podsjećamo, za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti, odnosno Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku provodit će projekt pod nazivom „VirtuOS - uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Osječko-baranjskom županijom, s Udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te s poslodavcima HUP-ZAGREB d.d., SUNČANE TOPLICE d.o.o. i PALISADA d.o.o. Također, kroz projekt osigurana je suradnja s obrazovnim ustanovama, i to s četiri srednje strukovne škole s područja četiri slavonske županije, koje pružaju obrazovanje iz turističkog i ugostiteljskog smjera, s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i s Filozofskim fakultetom Osijek.
 
Regionalni centar kompetentnosti u Osijeku kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja razvijat će standard kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju slastičar te izborni dio kurikuluma poduzetništvo/management/upravljanje selektivnih oblika turizma. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: slastičar specijalist, kuhar nutricionist, specijalist destinacije kontinentalnog turizma, konobar specijalist, pivski sommelier, kuhar jela hrvatske nacionalne kuhinje – kuhinja Slavonije i Baranje, priprematelj tradicionalnih slastica Hrvatske i tradicije u novom ruhu i voditelj turističkog gospodarstva. S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolje kadrove u segmentu kontinentalnog turizma, s naglaskom na slastičarstvo, kao temeljno obrazovanje, ali i specijalizaciju, koja će postaviti ne samo Slavoniju, nego i cijelu Hrvatsku kao destinaciju u kojoj se njeguje slastičarska izvrsnost.
 
Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Osijek osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.
 
Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti