Staničić: U uzlaznom smo turističkom trendu

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić u četvrtak je u Puli izjavio kako u Hrvatskoj trenutno boravi 240 tisuća gostiju, ostvarenje u lipnju i od početka godine je na oko 24-25 posto prošlogodišnjih rezultata, a ocijenio je i kako smo u uzlaznom turističkom trendu.

"U uzlaznom smo trendu kada govorimo o posjećenosti hrvatskih destinacija. Ako ostane ovakva ili slična epidemiološka situacija, za očekivati je da ćemo ostvariti predviđenih 30 posto ukupnog turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, što mislim da je u ovim okolnostima dobar rezultat", rekao je Staničić u izjavi novinarima nakon koordinacijskog sastanka sa svim direktorima turističkih zajednica u Istri. 

Poručio je i kako Hrvatska mora pružiti sliku sigurne zemlje koja vrlo dobro upravlja situacijom u borbi protiv koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja novinara kako će se novi porast broja zaraženih od koronavirusa odraziti na turizam i mogu li se očekivati nova otkazivanja dolaska gostiju, direktor HTZ-a istaknuo je kako se Hrvatska do sada jako dobro nosila sa svim izazovima. 

"Činjenica da danas imamo turistički promet proizlazi iz toga da je Hrvatska s Covidom-19 odlično upravljala u odnosu na ostale turističke destinacije na Mediteranu koje su tek otvorile granice i pokrenule određeni turistički promet", rekao je.

Stoga vjeruje da većih implikacija na ovakvu situaciju neće biti, iako je za očekivati da će se uvijek pojaviti neka situacija s novooboljelima jer u Hrvatskoj trenutno boravi oko 240 tisuća gostiju.

Po podacima koje je iznio, turistički promet u lipnju ove godine je na oko 24 posto prometa iz lipnja prošle godine, a od početka godine je na oko 25 posto onoga iz istog razdoblja lani. 

Na pitanje koliko hrvatski turizam može oslabiti novi režim na granici za neke susjedne zemlje, Staničić je naglasio kako su turisti iz Srbije i BiH sveukupno u hrvatskom turizmu zastupljeni puno manje nego neka druga tržišta. No, ti su gosti bitni i značajni za južne destinacije poput makarskog područja.

"Imat ćemo implikacije na turistički promet u tim destinacija, no vjerujem da će se situacija u dogledno vrijeme normalizirati", poručio je. 

Naime, sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite osobe koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije trebaju biti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatska. 

Staničić je istaknuo i kako će se, prema najavama ključnih avio-prijevoznika, avio promet intenzivirati početkom srpnja, što će znatno utjecati na povećanje turističkog prometa ali i na produženje turističke sezone.

Po njegovim riječima, Hrvatska se trenutno u svijetu promovira putem dvije promidžbene kampanje koje su usmjerene na dvije skupine tržišta - tržišta u našem okruženju, gdje je Hrvatska interesantna kao auto destinacija, te udaljenija tržišta koja su  vezana uz avio prijevoz. 

Po podacima koje je iznio direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, trenutno u Istri, po podacima iz sustava e-Visitor, boravi oko 65 tisuća gostiju, što je oko 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"No, trend je dobar, brojke se povećavaju iz vikenda u vikend. No, svaki novozaraženi poništava cijeli marketinšku učinak koji radimo na inozemnim tržištima, iako se radi o malim brojkama", rekao je Ivošević. (Hina)

Pisane vijesti