MUP: Turisti koji imaju rezerviran smještaj trebaju imati potvrdu rezervacije

Turisti iz zemalja EU koji imaju rezerviran smještaj, prilikom ulaska u Hrvatsku trebaju predočiti potvrdu rezervacije smještaja, a ako posjeduju nekretninu ili plovilo moraju to potkrijepiti dokumentacijom, ističu iz MUP-a u odgovorima na pitanja o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku. 

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je na svojim službenim web stranicama pod kategorijom UZG COVID na glavnoj izborničkoj traci objavilo najčešća pitanja i odgovore o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, a s obzirom na ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti Covid-19. 

Adresa uzg.covid@mup.hr i dalje ostaje mjesto na koje se zainteresirani korisnici mogu obratiti uz nešto drugačiju proceduru.

Od danas, svi strani državljani koji namjeravaju ući u Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u Republiku Hrvatsku mogu saznati na jednom mjestu, ističu iz MUP-a, koji je objavio odgovore na desetak pitanja o ulasku u Hrvatsku, od toga treba li osoba koja ulazi u Hrvatsku biti u samoizolaciji do toga što treba u slučaju dolaska s rezerviranim turističkim smještajem i slično. 

Informacije na službenoj stranici MUP-a i on-line obrazac trenutno su dostupni na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a u MUP-u planiraju proširenje i na druge jezike.  

Sve koji svoj odgovor o uvjetima ulaska u Hrvatsku ne pronađu među najčešćim pitanjima i odgovorima upućuju na dostupni on-line obrazac za upit putem kojega se mogu obratiti MUP-u kako bi dobili konkretan odgovor na svoje pitanje. 

Podaci koji se putem obrasca traže od zainteresirane stranke, a s ciljem davanja konkretnog odgovora su: državljanstvo, ima li reguliran status stranca u RH (odobren boravak), planirani datum dolaska na granični prijelaz, naziv graničnog prijelaza na kojem planira ulazak te razlog dolaska u Hrvatsku.

Turisti s rezerviranim smještajem trebaju potvrdu rezervacije

Među najčešćim pitanjima je i koju dokumentaciju za ulazak u Hrvatsku mora posjedovati državljanin države članice EU/EGP koji ima rezerviran turistički smještaj našoj zemlji. 

Takav turist treba predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu, a što uključuje: potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja; ugovor o zakupu u kampu; ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma; potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma; ili vaucher putničke agencije i drugo.

Stranac koji posjeduje nekretninu ili plovilo na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku treba pokazati vlasnički list, kupoprodajni ugovor ili drugu dokumentaciju iz koje proizlazi da je vlasnik nekretnine ili plovila. U tom slučaju omogućit će se ulazak njemu i članovima njegove uže obitelji, objašnjavaju iz MUP-a.

Strancima koji imaju nekretninu u Hrvatskoj i išli bi urediti kuću nakon dužeg vremena, a zanima ih i mogu li s njima ući supruga i djeca i moraju li nakon ulaska u samoizolaciju, iz MUP-a odgovaraju kako članovi njihove obitelji mogu ući s njima u Hrvatsku. Samoizolacija nije potrebna, već se tijekom boravka u Hrvatskoj treba pridržavati preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (razmak minimalno 1,5 metara, izbjegavanje rukovanja, bliskog kontakta i slično).

Iz MUP-a, naime, na upit moraju li strani državljani biti u samoizolaciji nakon ulaska u Hrvatsku, odgovaraju da ne moraju. 

Mjera samoizolacije se više ne određuje svim putnicima na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Hrvatsku. Moguće ju je odrediti samo pojedincima za koje se kontrolom utvrdi da su bili u kontaktu s osobom oboljelom od Covid-19. Međutim, ulaskom u Republiku Hrvatsku granična policija će uručiti letak s uputama i preporukama HZJZ kojih su se strani državljani dužni pridržavati idućih 14 dana.

Premijer Andrej Plenković je odgovarajući na novinarske upite o popuštanju mjera u Hrvatskoj u kontekstu ulaska turista podsjetio da zadnjih dana bilježimo jednoznamenkaste brojeve novozaraženih te kako i oni koji dolaze u Hrvatsku trebaju biti odgovorni.

"To znači, kada je riječ o pandemiji, da smo poduzeli dobre mjere i ostvarili odlične rezultate. Poruka koju sam poslao u konačnici i u intervjuu za Die Welt je ta da ne samo mi moramo biti odgovorni nego da i oni koji dolaze u Hrvatsku budu odgovorni (...) Ljudi koji dolaze u Hrvatsku se moraju ponašati odgovorno i to je novi modus dolaska u Hrvatsku, rekao je premijer. (Hina)

Pisane vijesti