Dubrovnik za The New York Times među 11 "promijenjenih" top destinacija svijeta

Tiražni američki dnevnik The New York Times uvrstio je Dubrovnik među 11 top svjetskih destinacija koje su usred pandemije koronavirusa postale mirna mjesta za život, a do te krize 'borile' su se s prekomjernim brojem turista ili 'overtourismom', izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

"Jedanaest najposjećenijih turističkih destinacija svijeta u posljednje je vrijeme potpuno promijenilo svoju vizuru pa se tako primjerice u Veneciji trenutno nalazi veći broj lokalnog stanovništva nego turista, što je iznimno rijetka situacija za grad koji se godinama bori s problemom prekomjernog broja turista", piše The New York Times, čije online izdanje prati više od pet milijuna pretplatnika. 

Uz Dubrovnik i Veneciju, na listi takvih "promijenjenih" destinacija izdvajaju još i Rim, Bali, Island, Amsterdam, Barcelonu, Pariz, Prag, Halong Bay u Vijetnamu i otočje Galapagos, prenosi direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin.

U članku se prenose i iskustva lokalnih stanovnika u tim destinacijama, a situaciju u rodnom Dubrovniku opisao je Darko Perojević, chef i vlasnik restorana Azur, ističući kako stari grad Dubrovnik, u kojem živi veći dio svog života, nije bio ovako prazan još od ratnih 1990-ih godina.

Ipak, priznao je kako je sada poseban užitak prošetati praznim centrom grada i vidjeti dječju igru na ulicama. "Na trenutak se čini kao da smo grad vratili sebi", rekao je Perojević, ispričavši i kako je prva karantena uvedena upravo u Dubrovniku u 14. stoljeću i to zbog zaštite stanovništva od kuge. (Hina)

Pisane vijesti