HUB: Odgoda plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turizmu do kraja lipnja 2021.

Hrvatska udruga banaka (HUB) je na sastanku s predstavnicima više udruženja turističkog sektora predstavila mjere banaka za pomoć tom sektoru, od kojih se izdvaja odgoda plaćanja kreditnih obveza za subjekte u turizmu do 30. lipnja 2021. godine.

Kako su u utorak izvijestili iz HUB-a, na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatske udruge turizma (HUT), Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), Kamping udruženja Hrvatske (KUH) te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

"Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke. Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva", ističe se u priopćenju.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović naglašava važnost pojedinačnog pristupa banaka te komunikacije s klijentima. 

"Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom. Izuzetno nam je drago što su i poduzetnici prepoznali programe i mjere banaka te vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i suradnjom moći odgovoriti na sve izazove koji su pred nama", izjavio je Adrović.

HUB u priopćenju prenosi i izjavu predsjednika OMH-a Šime Klarić da je reprogram dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30. lipnja iduće godine ohrabrujuća vijest za sve male i obiteljske hotelijere.

"Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojim bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su, osim sredstava banaka, uložili i velika osobna odnosno obiteljska sredstva i imovinu", ustvrdio je Klarić.

Dodao je kako ta odluka o reprogramima dugoročnih kredita, kao i postojeće i očekivane mjere Vlade, daju novu energiju za otvaranje obiteljskih hotela i kvalitetan prihvat i najmanjeg broja gostiju koji su spremni doći u Hrvatsku.

"Stav banaka da svojim mjerama žele hotelijerstvo i turizam održati živim i zdravim do ljeta 2021. dokazuje da je hrvatski turizam čvrsti klaster u kojem se svi dionici međusobno uvažavaju i drže te da svi vjeruju u svijetlu budućnost hrvatskog turizma", zaključio je Klarić.

Banke osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika

Na sastanku je istaknuto da će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku, stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama - Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), agencijom HAMAG-BICRO i Europskim investicijskim fondom (EIF) osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika.

U nadolazećem razdoblju banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnost i mogućnost povoljnog financiranja, kažu iz HUB-a.

Inače, jučer je nakon sastanka predstavnika Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručeno da se kreditna aktivnost banaka treba ubrzati i intenzivirati kako bi gospodarstvo dobilo na vrijeme i dovoljno likvidnih i obrtnih sredstava za snažnije pokretanje.

"U dobrom smo se dijelu složili da poglavito onaj dio koji se tiče daljnjeg osiguravanja likvidnosti za funkcioniranje gospodarstva putem komercijalnih banaka, putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, treba dalje nastaviti, produbljivati i ubrzavati, i same procedure odobravanja, ali općenito i osiguravati dovoljno sredstava da takvi programi mogu zaživjeti", izjavio je jučer ministar financija Zdravko Marić, dok je predsjednica HUP-a Gordana Deranja najavila razgovore s HUB-om, uz nadu da će "banke prodisati punim kapacitetima i ubrzati sve zahtjeve koje su poslodavci pred njih stavili". (Hina)

Pisane vijesti