Održan koordinacijski sastanak Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima županijskih turističkih zajednica

Danas je putem video poziva održana koordinacija županijskih turističkih zajednica na kojoj su sudjelovali ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom koronavirusa te negativnom utjecaju na putovanja i turizam, na koordinaciji se razgovaralo o daljnjim aktivnostima i postupanjima na svim razinama sustava turističkih zajednica kako bi se cjelokupni sustav održao stabilnim i spremnim za djelovanje po završetku trenutne situacije, odnosno postupnom aktiviranju ovisno o mjerama zaštite vezanima uz putovanja i turizam.

„U ovoj situaciji bez presedana u kojoj se našao hrvatski, ali i svjetski turizam, izuzetno je važna koordinacija kako bi svaki segment, svaka razina turističkog sustava u Hrvatskoj bila spremna pravovremeno se prilagoditi svakoj promjeni koja trenutno utječe na putovanja. Turizam je oduvijek bio generator razvoja i zato je na svima nama da zajednički pripremamo aktivnosti i koordiniramo djelovanja kako bi bili što djelotvorniji u ovom procesu do potpune stabilizacije turističkog tržišta“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli u uvodnom obraćanju te nadodao kako će Vlada RH u skladu s preporukama struke i ovisno o razvoju gospodarske situacije nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi se uz pridržavanje mjera zdravstvene zaštite cjelokupni gospodarski sustav održao stabilnim.

Na koordinaciji se razgovaralo i o dosadašnjim zakonskim izmjenama u sklopu mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa te promotivnim aktivnostima i financijskim planovima turističkih zajednica u 2020. godini. Naglasak je stavljen i na preporuku da se sve turističke zajednice usmjere na rezanje troškova te smanjenje plaća do 30 posto.
 
„Trenutnu komunikaciju, s velikim naglaskom na društvene mreže, objedinili smo pod zajedničkom oznakom #CroatiaLongDistanceLove te smo pozvali cijeli sustav turističkih zajednica da se priključe ovoj inicijativi kako bi pozitivno utjecali na vidljivost svih hrvatskih destinacija, odnosno ukupne hrvatske turističke ponude. Svjesni težine situacije i globalne krize koja je posebice zahvatila turistički sektor, kolege iz sustava upoznali smo s aktivnostima koje smo već poduzeli i koje ćemo poduzeti u okviru Hrvatske turističke zajednice, od redefiniranja planova rada do smanjenja troškova poslovanja kao što su plaće djelatnika, materijalni izdaci, itd. Isto smo sugerirali sustavu županijskih turističkih zajednica jer ovu krizu možemo prebroditi jedino zajedničkim doprinosom i solidarnošću“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglasivši kako se aktivno prati situacija vezana uz koronavirus na emitivnim tržištima te da se o svim saznanjima dnevno informira sustav kako bi i ostale turističke zajednice imale što kvalitetniji uvid u stanje na tržištima i u skladu s time planirali svoje aktivnosti.

Pisane vijesti