Sabor: Izglasani i vaučeri za putovanja - spas za likvidnost turističkih agencija

Danas su u Saboru uz paket drugih mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19 usvojene i izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku po kojima se turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vaučera umjesto povrata putnicima za paket aranžmane.

Vladin travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu posrnulom zbog epidemije izazvane koronavirusom dobio je u utorak snažnu potporu Hrvatskog sabora. Između ostalog, uz veliko suglasje, Sabor je donio paket zakona za pomoć turizmu, konkretno dopune zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti do kraja 2021. produžuje se važenje privremenih rješenja za ugostiteljske i objekte u domaćinstvu te na OPG-ovima. Ministar turizma dobio je ovlast da u uvjetima posebnih okolnosti propiše odstupanja od standarda kada su u pitanju obveze ugostitelja, iznajmljivača, članova ili nositelja OPG-ova, a prolongiraju se i rokovi za rekategorizaciju objekata (hotela, kampova, marina i onih u privatnom smještaju).

„Kao članovi Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) sudjelovali smo u pregovorima s Europskom komisijom slijedom kojih je izdana uputa potrošačima da prihvate odgode putovanja i vaučere. U komunikaciji s kolegama iz ECTAA-e iz brojnih zemlja poput Francuske, Belgije, Finske, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Poljske koji su u suradnji sa svojim Vladama također uveli institut vaučera u nekom obliku, došli smo do zadovoljavajućeg rješenja te nam je jako drago da su i naše Ministarstvo turizma i Vlada prihvatili prijedlog i pokazali veliko razumijevanje za sektor koji se našao u nezapamćeno teškoj situaciji“, izjavio je predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba, ujedno i član Upravnog odbora ECTAA-e.

„Zahvalni smo Ministarstvu turizma, Vladi RH i Saboru na prihvaćanju naših prijedloga da se za neizvršene ugovore o putovanju u paket aranžmanu koji su se trebali dogoditi u ovim izvanrednim okolnostima, odnosno nakon 1. ožujka 2020. godine, omogući izdavanje vaučera. Putnik je u potpunosti zaštićen jer dobiva vrijednosni vaučer u iznosu uplaćenog koji može iskoristiti za drugo putovanje ili odgođeni termin putovanja po smirivanju situacije“, izjavio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain. Dodaje i da će vaučer biti pokriven već ugovorenom jamčevinom putničkih agencija za slučaj nesolventnosti. Putnik ima i pravo ukoliko se odluči za povrat sredstava i ne želi iskoristiti ranije uplaćeno i rezervirano putovanje, po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti i na puni povrat uplaćenih sredstva u roku od 14 dana.

Agencije, osim što je novi buking i priljev bilo kakvih sredstava u potpunom zastoju od veljače, nisu mogle ni do sredstava za već rezervirana putovanja jer je novac već proslijeđen drugima u lancu paketnog aranžmana poput aviokompanija i hotela. Putničke agencije su prema ranije važećim odredbama Zakona u koji je bila prenesena EU Direktiva o paket i povezanim putnim aranžmanima, bile u teškoj situaciji i prisiljene podnijeti teret krize same i prije dodatne eskalacije u ostatku gospodarstva.

Već u anketama HGK i UHPA kroz veljaču, stopiranjem školskih putovanja, kongresa, poslovnih putovanja, ograničenjima međunarodnih putovanja kao i dolazaka gostiju iz Azije i drugih tada žarišnih zemlja, njih 92 posto je osjetilo jake i srednje negativne posljedice na dugoročno poslovanje. Taj se utjecaj zatvaranjem svih granica i djelatnosti samo povećao posljednjih mjesec dana. Ujedno od 2061 registriranih tvrtki za djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja njih 99,3% spada u kategoriju malih ili mikro tvrtki te im ovakvi gubici predstavljaju enorman udarac na poslovanje, a kako se radi često o obiteljskim tvrtkama, to je direktno prihod cijelih njihovih obitelji.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija (UPA HGK) predstavljaju vodeća strukovna udruženja u turizmu koja zastupaju interese više od 2000 registriranih tvrtki za djelatnost turističkih agencija i turoperatora i zapošljavaju gotovo 6,5 tisuća ljudi. (Uhpa/Hina/FaH)

Pisane vijesti