Veliki pad rezervacija i privatnim iznajmljivačima nosi financijski 'udar'

Više od 90 posto privatnih iznajmljivača smještaja zbog koronavirusa bilježi veliki pad rezervacija, a 60 posto ih trenutnu financijsku štetu za svoje poslovanje procjenjuje do oko 50 tisuća kuna, neki su od rezultata iz nove ankete HGK među tim iznajmljivačima.

U anketi je, kako u ponedjeljak navode iz HGK, sudjelovalo više od 2.200 privatnih iznajmljivača smještaja, ili pružatelja usluga obiteljskog smještaja u hrvatskom turizmu. Njih je, po podacima Ministarstva turizma, što ne navode iz HGK, registriranih ukupno 110.000. 

Najviše se njih na anketu HGK odazvalo iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije, pri čemu je 94 posto anketiranih naznačilo da nude isključivo uslugu smještaja, 3 posto noćenje i doručak, a samo 2 posto da se bave seoskim turizmom.

"Većini anketiranih pružatelja usluga obiteljskog smještaja buking je zbog epidemije pao za više od 50 posto, a imaju i puno otkaza, najviše sada za travanj. Udjel otkazanih rezervacija smanjuje se kako se gleda prema kraju godine", iznosi predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

Za svibanj imaju otkazanih oko 40 posto rezervacija, za lipanj oko 30 posto, a za srpanj i iznad 60 posto, dok su za kolovoz i rujan ti udjeli nešto manji.

Zabrinjavajućim Nimac Kalcina drži podatak iz ankete da je trećina anketiranih kazala da su umirovljenici, od kojih 47 posto tvrdi da im je ova situacija veliko financijsko opterećenje, a još ih 40 posto smatra da bez prihoda od smještaja neće moći sastaviti 'kraj s krajem'.

Najveći dio anketiranih pružatelja usluga, ili 42 posto ima kategoriziranu samo jednu smještajnu jedinicu (sobu ili sl.), a njih 20 posto samo četiri stalna kreveta.

Trećina ispitanih kazala je da imaju popratnu tvrtku ili obrt, a među njima je više od polovice onih kod kojih su te tvrtke ili obrti isključivo ili u znatnoj mjeri oslonjene na uslugu pružanja smještaja.

S te strane, većina ih rezervacije zaprima online preko strane turističke agencije ili platforme, trećina izravno bez posrednika, a 15 posto putem domaćih agencija.

Sezonski ih također radi većina ili 60 posto anketiranih, 6 posto ih je reklo da imaju radnike u samoizolaciji zbog virusa, što su najčešće oni sami, pokazuju rezultati ankete HGK među privatnim iznajmljivačima smještaja. (Hina/FaH)

Ostale vijesti