Poslodavci i sindikati u turizmu suspendirali Kolektivni ugovor ugostiteljstva

​Poslodavci i sindikati u turizmu dogovorili su suspenziju Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, koji se neće primjenjivati do odluke državnih tijela o prestanku izvanrednih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje poslodavci ne mogu poštivati ugovorene obveze.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u subotu su priopćili kako je njihova Udruga ugostiteljstva i turizmu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisala sporazum koji ivan snage stavlja Kolektivni ugovor (KU) potpisan lani 20. prosinca, kao i njegov dodatak iz veljače ove godine.

Potpisnici granskog ugovora sporazumno određuju da se odredbe KU-a neće primjenjivati do odluke o prestanku izvanrednih mjera, kada će zajedno će novim sporazumom dogovoriti prestanak moratorija i nastavak važenja odredbi KU-a.

Upozoravaju kako je zbog pandemije poslodavcima u ugostiteljstvu i turizmu na duži vremenski period zaustavljeno poslovanje, pa nisu u mogućnosti poštivati obveze ugovorene granskim kolektivnim ugovorom.

Zadržati radna mjesta i nastavak poslovanja nakon završetka pandemije

"Kako bi se zadržala radna mjesta te osigurao redovan nastavak poslovanja u djelatnosti nakon završetka pandemije, socijalni partneri sklopili su ovaj sporazum kojim se na određeno vrijeme odredbe sklopljenog kolektivnog ugovora stavljaju van snage", navode u HUP-u.

Direktorica HUP-ove udruge Natali Komen Bujas ističe kako su socijalni partneri u turizmu ovim sporazumom još jednom pokazali koliko je važna suradnja i dogovor poslodavaca i sindikata u svim situacijama, "te su s pravom primjer socijalnog dijaloga kakvom bi trebalo težiti na svim razinama".

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić navodi kako je, u nadi da će se dio ovogodišnje turističke sezone "ipak desiti", bitno sačuvati domicilne radnike, koji će preuzeti odgovornost odrađivanja poslova na zadovoljstvo gostiju i poslodavaca.

Od poslodavaca, a prvenstveno članova HUP-ove udruge, očekuje da neće otkazivati "kućne kolektivne ugovore", već da će sukladno potpisanom sporazumu urediti međusobna prava i obveze u svrhu očuvanja svih radnih mjesta.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić naglašava kako je zbog ovih izvanrednih okolnosti potrebno donositi izvanredne mjere, koje će omogućiti da se nakon krize može nastaviti raditi.

Više nego ikad bitan dijalog i razumijevanje socijalnih partnera

"Sada je više nego ikad bitan socijalni dijalog i razumijevanje socijalnih partnera", poručila je Cvitić i dodala kako od Vlade očekuju hitno donošenje daljnjih mjera s ciljem rasterećenja turističke djelatnosti koja će posljedice osjećati dugo nakon prestanka izvanrednih mjera.

U HUP-u zaključuju kako su sindikati i poslodavci u ovim izvanrednim okolnosti dužni postupati odgovorno i s zajedničkim ciljem očuvanja gospodarskih i socijalnih prava odnosno interesa radnika i poslodavaca. (Hina)

Pisane vijesti