MINT: „Priručnik participativnog turizma koji povezuje zajednicu i kulturu Storytellingom“

Ministarstvo turizma, nacionalni projektni partner u okviru EUSAIR Facility Point projekta, predstavilo je „Priručnik participativnog turizma koji povezuje zajednicu i kulturu Storytellingom/Manual for paticipatory tourism connecting community and culture through storytelling“.

Iskustven, kreativan, participativni turizam usmjeren je prema održivosti, doprinosi dobrobiti zajednice, nje­guje holistički, nenametljiv pristup, postavlja visoku razinu kvalitete kao konačni cilj i temeljen je na suradnji i partnerskom odnosu.
 
Kako se turizam ne događa u „socijalnom vakuumu“, participativni turizam nameće se kao nužnost, temelji se na autentičnom doživljaju baštine i kao takav osigurava konkurentnost.
 
Sudjelovanje zajednice u procesima razvoja turizma podržava lokalnu kul­turu, tradiciju, znanje i vještine koje služe u kreiranju inovativnog kulturno-turističkog proizvoda utemeljenog na pričanju priča, odnosno na posebnom modelu „Storytellinga“ koji provodi Istra Inspirit. Upravo taj model pojašnjen je kroz ovaj novi priručnik, objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
Ministarstvo turizma, u okviru EUSAIR-a, ima ulogu koordinatora IV. stupa za održivi turizam, kao i ulogu nacionalnog projektnog partnera u okviru Facility Point projekta te potiče ključne teme održivosti u turizmu u skladu s odabranim prioritetima zemalja članica.



Pisane vijesti