Privatne iznajmljivače očekuje rekategorizacija i rad na kvaliteti

​Privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, zaključeno je na sastanku predstavnika Zajednice obiteljskog turizma pri HGK s ministrom Garijem Cappellijem.

Apartmani i općenito ta vrsta smještaja nisu problem, nego razvoj proizvoda u destinacijama, rekao je Gari Cappelli prilikom predstavljanja rezultata prošle turističke godine i najave nove.

"To mora biti zajednički posao, trebaju sudjelovati svi u destinacijama i treba biti kvalitetno", dodao je ministar odgovarajući i na pitanje o njegovoj, kako su je nazvali u medijima, "inicijativi za zabranu i ograničavanje privatnog smještaja", izrečenoj tijekom nedavnog boravka u Dubrovniku nakon razgovora s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

"Ne radi se ni o kakvoj inicijativi zabrane niti se o tome razmišlja i planira, nego je riječ o tome da treba raditi kvalitetno. O tome smo govorili i na sastanku s predstavnicima Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na čelu s predsjednicom Martinom Nimac Kalcina, uz poruku da svi u destinaciji, pa i obiteljski smještaj moraju sudjelovati i pridonositi stvaranju kvalitetnih proizvoda", objasnio je ministar.

Dodao je i kako je na sastanku zaključeno da će najbolje podatke o svemu imati nakon rekategorizacije u iduće tri do četiri godine, kojom neće biti obuhvaćeni samo svi iz obiteljskog smještaja, nego i druge vrste smještaja u turizmu.

Cappelli je najavio kako i zbog toga treba pričekati izradu i prihvaćanje nove strategije razvoja turizma, koja će biti i nacionalni plan za održivost turizma kojim će se, među ostalim, definirati daljnje i postupci i za obiteljski smještaj. Dovršetak strategije u planu je ove godine.

Nimac Kalcina: Zadovoljni smo što nema zabrane i podražavamo održiv razvoj 

Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nimac Kalcina smatra da bi lokalne jedinice trebale same donositi odluku u kojem smjeru razvijati svoje destinacije te se brinuti o ravnomjernom omjeru svih ugostiteljskih objekata, tako i obiteljskog smještaja.

Istaknula je kako se u Zajednici apsolutno slažu da radi održivog razvoja treba nastojati da ponuda u destinaciji bude raznovrsna u odnosu na sve vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata te se lokalnim vlastima trebaju prenijeti ovlasti da donose odluke koje bi utjecale na destinaciju u tom smjeru, ali ne zabranama i ograničavanjima, nego drugim odlukama i alatom.

"S obzirom na to, zadovoljni smo što je rečeno da zabrana ni ograničenja neće biti", rekla je Nimac Kalcina.

U vezi s procesom rekategorizacije, istaknula je kako nije predviđeno da taj proces teče po načelu 'svi odjednom', nego u određenim rokovima, ovisno i o godini u kojoj su stečena rješenja o kategorizaciji.

Dodala je da je većina privatnog smještaja, otprilike 70 posto, kategorizirana s tri zvjezdice.

"Često se mogu čuti razne primjedbe da bismo trebali imati znatno veći broj objekata s četiri i pet zvjezdica, međutim, naši objekti s tri zvjezdice su neusporedivo kvalitetniji od isto kategoriziranih u drugim zemljama, primjerice Italiji", podsjetila je Nimac Kalcina.

Istaknula je da su hrvatski privatni smještaj i njegovi domaćini na turističkim tržištima već prepoznati kao vrhunski i kvalitetni, neovisno o broju zvjezdica.

Najave za godinu dobre, rezervacija već ima i stalno stižu

Kao novost u poslovanju vezanom uz tu vrstu smještaja u turizmu ističe da je u gradovima primjetno produljenje sezone, ali i dalje se nastavlja visoka sezonalnost u većini odredišta, pogotovo na otocima i u malim mjestima.

"Teško da će se to bitno mijenjati ubuduće, ali trendovi potražnje se brzo mijenjaju i može doći vrijeme da će postati popularne baš male destinacije, pa i otoci s mirom. Vidjet ćemo. Ove godine u privatnom smještaju očekujemo dobru godinu jer je dobro pozicioniran na svjetskim tržištima, a i rezervacija već ima i stalno stižu", istaknula je Nimac Kalcina, napominjući da će se ipak pravi rezultati, uključujući i prihode znati tek krajem godine s obzirom na to da se svake godine povećavaju troškovi svih vrsta i na svim razinama.

Tu se, kako ističe, među ostalim radi o plaćanju paušalne turističke pristojbe i članarine za pomoćne krevete, no dobrim smatra što je ipak odlučeno da će se paušalni iznos članarine plaćati 50 posto od iznosa za stalne krevete, s tim da će se razmotriti takav omjer i u odnosu prema paušalnom iznosu turističke pristojbe, ali za 2021. godinu. (Hina)

Pisane vijesti