EBRD odobrio Erste banci 100 mln eura za financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Erste banci kredit od 100 milijuna eura za financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori, odnosno za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko hotelska poduzeća i popratne turističke aktivnosti u te dvije zemlje, izvijestili su danas iz Erste banke.

Napominjući kako EBRD kroz tu kreditnu liniju Erste&Steiermärkische Bank (ESB) podupire razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori, iz Erste banke ističu da su oni prva financijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog programa za uključivi turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean).

Taj program predstavlja sveobuhvatni pristup financiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup financiranju turizma i povezanih sektora. Ciljevi programa i kreditne linije su povećati mogućnosti zapošljavanja mladih i žena, suradnja s lokalnim sveučilištima i strukovnim školama u uspostavi novih ili poboljšanih strukovnih programa, promicanje strukovne radne prakse i politike jednakih mogućnosti zapošljavanja, pojačati povezanost s lokalnim dobavljačima, posebice poljoprivrednim i drugo, navode iz te banke.

Transakciju između EBRD-a i Erstea potpisao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, koji je u ponedjeljak u Zagrebu izrazio zadovoljstvo što EBRD može pružiti prijeko potrebni kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da se kroz ovo ulaganje otvore nove prilike lokalnim tvrtkama i stvore nova radna mjesta. Ovaj novi program omogućit će EBRD-u da dođe do više klijenata, uključujući i one manje", ocijenio je Chakrabarti.

I predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck zadovoljan je što je ta banka, kako je poručio, prva banka partner unutar tog EBRD-ovog programa te ih veseli što nastavljaju i dodatno produbljuju dugogodišnju uspješnu suradnju.

"Potpora turizmu jedna je od naših temeljnih strateških odrednica te vjerujemo da ćemo svojim klijentima kroz ovu kreditnu liniju omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata, te da će to pridonijeti njihovom daljnjem jačanju i pozicioniranju na domaćem i međunarodnim tržištima", naglasio je Schoefboeck.

Erste banka je treća po veličini u Hrvatskoj, gdje posluje kroz mrežu od 128 poslovnica, dok u Crnoj Gori u vlasništvu ima Erste bank a.d. Podgorica, koja posluje kroz mrežu od 17 poslovnica.

U Hrvatskoj je EBRD do sada uložio više od 3,88 milijardi eura kroz 213 projekata. (Hina/FaH)

EU