Karlovačka županija 2019. godinu završila u turističkom plusu

Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor Karlovačka županija završila je turističku 2019. godinu u plusu te bilježi konstantan rast dolazaka i broja noćenja turista. U 2019. godini. u Karlovačkoj je županiji ostvareno 365.924 dolazaka i 637.756 noćenja.

Na godišnjoj razini to je porast od 2,97 % u dolascima i 2,65 % u noćenjima, što su otprilike postoci koji su prošle godine ostvareni na razini Republike Hrvatske.

U strukturi gostiju 89 % čine strani gosti, dok domaći gosti čine 11 % u ukupno ostvarenim noćenjima.

Analiza noćenja po vrstama objekata za smještaj pokazuje da je najveći broj noćenja zabilježen u objektima u domaćinstvu, zatim u kampovima, a na 3. mjestu su hoteli, što je očekivano jer takva je i struktura smještajnih objekata.

Zahvaljujući ulaganjima privatnog sektora, tijekom 2019. godine povećan je broj ležajeva za ukupno 1244 u svim oblicima smještaja, tako da Karlovačka županija trenutno raspolaže s ukupno 9.560 ležaja (hoteli, kampovi, objekti u domaćinstvu).

Tradicionalno, najviše stranih gostiju dolazi iz Njemačke s 15 % udjela u ukupnim noćenjima, a zanimljivo je da najveći porast u broju dolazaka i noćenja imaju domaći gosti, koji su u 2019. godini imali porast od 17 posto.

Promatrano po dobnim skupinama, najviše dolazaka i noćenja ostvarili su gosti u dobi od 19 do 30 godina, ali su gosti u dobi od 60 godina i više ostvarili najveći porast (+ 10 % u odnosu na lani).

Činjenica je da samo 15 % dolazaka čine organizirani (agencijski) dolasci, dok 85 % gostiju dolazi individualno.

Već niz godina najviše noćenja ostvareno je na području općine Rakovica, 48 % ukupnih noćenja, ali zato grad Karlovac ima najveći porast 15,9 % u dolascima i 19,7 % u noćenjima.

Ono što posebno predstavlja izazov i prostor za rast i razvoj je duljina boravka gostiju u županiji, koja je i nadalje 1,74 dana. Gledano pojedinačno, gosti najdulje ostaju na području Slunja i područja TZ “4 Rijeke”, gotovo 2 dana (1,99 dana).

Također, u posljednjih 5 godina kontinuirano raste broj smještajnih objekata, pa time i ležajeva te je broj noćenja u tom razdoblju udvostručen, što je dodatni motiv i poticaj za daljnji rad na implementaciji projekata navedenih u akcijskom planu Strategije razvoja turizma, što je preduvjet za još bolje turističke rezultate u budućnosti. (Karlovačka županija)

Ostale vijesti