Croatian Desserts: 50 authentic recipes to make at home - prva kuharica hrvatskih slastica na engleskom

Autorica Andrea Pisac, spisateljica i antropologinja, široj javnosti poznata i kao promotorica kulturnog turizma u Hrvatskoj, za što je dobila i nagradu Grada Zagreba u kojem će i predstaviti svoju knjigu, prvu kuharicu hrvatskih slastica na engleskom jeziku.

Ova kuharica hrvatskih slastica na engleskom jeziku plod je dugogodišnjeg kulinarskog i etnografskog istraživanja. Croatian Desserts luksuzno je opremljena kuharica, tiskana na 224 stranice u punom koloru, mekanog je omota s bočnim klapnama čime knjiga zadržava bogat izgled i lakša je za transport u inozemstvo. 

Knjiga donosi 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske. Recepti su sakupljani sustavnom i ozbiljnom metodologijom kakvom se služi antropologija. Potom su svi isprobani u ‘običnoj’ kuhinji (ne u restoranu), da bi se prenijela poruka: svi mogu naučiti spremati klasične hrvatske slastice. 

Autorica je izabrala najreprezentativnije hrvatske slastice, vodeći pri tom računa da mnogi čitatelji žive izvan Hrvatske i da im nisu svi sastojci uvijek dostupni. Upravo su zbog ciljane publike recepti izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu. Drugim riječima, recepte će jednako lako pratiti i oni koji važu sastojke i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama.

Kuharica donosi 515 fotografija u boji koje dočaravaju i gotovu slasticu ali i korak po korak metodu pripreme. Njome će se moći služiti i oni koji nemaju nikakvog iskustva u kuhinji kao i oni malo vještiji koji svoje kulinarsko umijeće žele proširiti.

Croatian Desserts tematski je podijeljena u nekoliko poglavlja: lazy morning, sunday sweets, special occasions, cakes, Christmas sweets i Easter sweets. 

Svaka slastica ima uvodnu priču u kojoj autorica donosi jednostavnu, ali upečatljivu kulinarsku biografiju. Tu se nižu detalji o porijeklu slastice, o prigodama u kojima se jede, o ritualima te o nekim možda već i zaboravljenim crticama iz života kolača.

Kuharica donosi niz kolača po kojima je Hrvatska već prepoznata među stranim posjetiteljima. Najveće su zvijezde svakako orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, međimurska gibanica, kremšnite, splitska torta. No tu su i manje poznate slastice kojih se u Hrvatskoj svi dobro sjećamo, ali ih rjeđe radimo. Neke, poput vodenih ili bunar kiflica danas su već tako rijetke da ih je trebalo uključiti kako bi ih se sačuvalo od zaborava. 

Na istom tragu, ova kuharica također predstavlja tradicionalne slastičarske metode koje u sve bržem modernom svijetu predstavljaju veliki izazov mladim slastičarskim talentima. Tako je vučeno tijesto za štrudlu i štrukle ono domaće, opisano i objašnjeno upravo kako se nekada razvlačilo doma.

Croatian Desserts prvi put je objavljena kao e-knjiga o kojoj autorica piše na svom blogu ovdje.

Croatian Desserts idealna je knjiga kao turistički proizvod i suvenir, korporativni i partnerski poklon, ali i kao zbirka hrvatske kulinarske baštine  i priča koja spaja tradiciju s vizijom budućnosti.

Ostale vijesti