WWF: Metodologija za praćenje eko otiska turista testirana u NP Kornati i PP Lastovsko otočje

Na završnoj svečanosti međunarodnog projekta DestiMED u srijedu u Rimu predstavljena je najnovija metodologija za praćenje ekološkog otiska turista u zaštićenim područjima na Sredozemlju, a među područjima na kojima je metodologija testirana su i Nacionalni park Kornati i Park prirode Lastovsko otočje. 

"Koristeći standardizirane alate vodeće svjetske organizacije za mjerenje ekološkog otiska, Global Footprint Networka, kao polazište, partneri na projektu DestiMED prilagodili su metodologiju praćenja ekološkog otiska za procjenu utjecaja na okoliš. Ne samo da je mjeren ekološki otisak svakog turista koji je sudjelovao u najnovijoj eko-turističkoj ponudi, već su poduzeti i konkretni koraci za upravljanje ekološkim otiskom u toj ponudi", priopćila je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

WWF ističe da su u obzir uzete posebne komponente kao što su hrana, smještaj, prijevoz i rekreativne aktivnosti, a rezultati praćenja pokazali su da hrana i piće imaju najjači ekološki utjecaj, posebno u onim paketima koji nude velike količine mesnih proizvoda.

"Metodologija praćenja ekološkog otiska, koju smo razvili unutar projekta DestiMED i koja je prva takva na svijetu, pomogla je i zaštićenim područjima i turističkim djelatnicima u Nacionalnom parku Kornati i Parku prirode Lastovsko otočje da uvide gdje su njihove turističke ture izvrsne, a gdje ima prostora za napredak kad je u pitanju utjecaj na okoliš i prirodu. Štoviše, identificirane su nove i alternativne poslovne prilike koje nas guraju prema održivijem lokalnom razvoju“, objašnjava Mosor Prvan iz WWF Adrije, voditelj projekta DestiMED koji danas završava svečanim predstavljanjem ekološkog kalkulatora u Rimu.

Iz WWF-a navode kako su donošenjem boljih odabira i promoviranjem najboljih praksi u turizmu i rekreaciji zaštićena područja uspjela riješiti ekološki utjecaj svojih turističkih paketa razvijenih u sklopu projekta DestiMED, a istovremeno poboljšavajući kvalitetu usluga ponuđenih turistima.

Najavljuju kako će ubuduće besplatni online kalkulator ekološkog otiska učiniti metodologiju primjenjivom na sva zaštićena područja u Sredozemlju koja su spremna stvoriti i testirati svoje pakete za ekoturizam.

"Iako projekt DestiMED završava s krajem listopada, projektni partneri nastavit će usavršavati metodologiju kako bi bila primjenjiva i na turističke destinacije izvan zaštićenih područja kao i na druge tipove turizma", najavljuje WWF.

Projekt Destimed financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji. (Hina/FaH)

Pisane vijesti