Ministar turizma Gari Cappelli na otvorenju Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Tinjanu prisustvovao svečanom otvorenju „ISAP 2019 – Internacionalnog sajma pršuta“ u Tinjanu koji se ove godine održava 13. put zaredom te traje od 18. do 20. listopada. Sajam, koji svake godine posjeti više od 25.000 posjetitelja, profilirao se kao najveći i najpoznatiji sajam suhomesnatih proizvoda te je postao prepoznatljiva atrakcija za strane i domaće goste.

"Enogastronomija može značajno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom, a najbolje govori i podatak Food Travel Monitora o tome kako čak 93 posto turista sudjeluje u nekom 'posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće' tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Prema broju zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Hrvatska se nalazi na 12. mjestu u Europskoj uniji s čak 23 proizvoda zaštićena oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u RH i EU, a među koje spada i istarski pršut. To možemo ocijeniti kao vrlo dobar rezultat koji pokazuje da postoji realan potencijal za razvoj gourmet ponude koja će biti utemeljena na domaćim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja naglasivši kako će gastro turizam i dalje biti jedan od turističkih proizvoda na koji će se stavljati veliki fokus u budućnosti.
 
Uz prirodne ljepote, Tinjan se upravo Sajmom pršuta pozicionirao na turističkim kartama kao mjesto vrhunske lokalne eno-gastronomske ponude.

Na ovogodišnjem sajmu predstavit će se proizvođači pršuta iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te će najuspješnijim pršutarima dodijeliti plakete i priznanja za kvalitetu njihovih proizvoda te proglasiti šampion sajma, a sve temeljem ocjene stručne komisije koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi Udruge senzornih analitičara pršuta - GUSTUS osnovane u Tinjanu 2010. godine

Pisane vijesti