Rovinj turisticki prvak 2019. - državni vrh na završnici Dana hrvatskog turizma

Državni vrh na čelu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem sudjelovali su u petak na završnici Dana hrvatskog turizma (DHT) u Osijeku, na kojima je Rovinj proglašen turističkom destinacijom godine.

Završnica DHT-a, koji su se od 2. listopada održavali u pet slavonskih županija, u Osijeku je okupila više od tisuću sudionika, turističkih djelatnika i njihovih partnera te drugih gostiju. Nazočno je bilo i 11-oro ministara iz Vlade, među kojima ministar turizma Gari Cappelli, brojni župani, gradonačelnici i drugo uzvanici iz cijele Hrvatske.
 
Na završnici DHT-a tradicionalno su dodijeljene nagrade za deset najboljih u turizmu ove godine, kao i godišnje turističke nagrade Anton Štifanić, a prvaku Rovinju, koji je to već bio nekoliko puta, konkurenti su ove godine bili Zadar i Mali Lošinj.
 
Tu je nagradu rovinjskom gradonačelniku Marku Paliagi uručila predsjednica Grabar Kitarović, istodobno čestitajući i Rovinju i svima u turizmu na predanom radu i rezultatima.
 
Grabar-Kitarović: Osmijeh na lice, ali ne blagi nego široki, to otvara sva vrata
 
"Predivno je biti u Osijeku u baroknoj Tvrđi kad se tu prvi put DHT održavaju na kontinentu, a ne na moru, i na tome čestitam svim organizatorima", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
 
"Hrvatska je predivna zemlja, bez pretjerivanja najljepša na svijetu, ima veliko kulturno i povijesno blago i nigdje nema toliko raznolikosti. Ali moderni turisti su sve zahtjevniji, traže različitost i autentičnost, i treba se i tome prilagoditi, no ono najvrednije što Hrvatska ima je čovjek, on je u središtu i neprestanog rasta turizma i zato čestitam svima u turizmu", kazala je predsjednica.
 
Dodala je kako je primijetila da je puno nagrada otišlo u Istru, što i zaslužuje, ali treba, kako smatra, više poraditi i na drugim destinacijama u Slavoniji, Lici, Gorskom Kotaru, Hrvatskom Zagorju i drugima, jer će kontinentalni turizma biti nešto što će se tražiti i može puno ponuditi.
 
"Treba i dalje nastaviti brendirati zemlju po mjeri svakog čovjeka u Hrvatskoj, da se u turizmu oslanjamo i na domaće, a ne samo strane turiste. Osmijeh na lice, ne blagi nego široki, to otvara sva vrata i to je ono što jesmo", poručila je turističkim djelatnicima predsjednica Grabar-Kitarović.
 
Jandroković: Dosegnuli ste međunarodnu konkurentnost
 
Nagradu Anton Štifanić dobio je za životno djelo Frane Skoblar iz zadarskog Turisthotela, a uručio mu je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković, ističući osim čestitki, i da su ljudi u turizmu ti koji nose sezone i razvoj.
 
"U turizmu ste dosegnuli međunarodnu konkurentnost, vaše je tržište zahtjevno, a vi na njemu igrate i pobjeđujete i na tome vam hvala", kazao je Jandroković, koji vjeruje i da će Osijek i kontinent također ubuduće imati više turista jer ima što ponuditi.
 
Plenković: Turizam jača hrvatsko gospodarstvo
 
Premijer Plenković uručio je godišnju turističku nagradu Anton Štifanić Ivanu Sabljiću, direktoru regije Hotela Valamar Collection Dubrovnik President i Valamar Lacroma Dubrovnik.
 
Tom je prilikom premijer je zahvalio svima u turizmu na još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, koja će ove godine završiti sa, kako je rekao, "standardnim brojkama od oko 20 milijuna turista i više od 100 milijuna noćenja, te s prihodima od domaćih i stranih turista od oko 12 milijardi eura, čime turizam jača i hrvatsko gospodarstvo".
 
"Posebno mi je drago da su DHT u pet slavonskih županija; čestitam organizatorima, a to se uklapa i u Vladin projekt Slavonija, u čiji je turizam u zadnje tri godine uloženo 60 milijuna kuna", istaknuo je Plenković.
 
Ministar turizma Gari Cappelli uručio je pak nagradu Anton Štifanić za tvrtke njemačkom touroperatoru-specijalistu za Hrvatsku ID Riva Tours iz Muenchena, čiji je osnivač Selimir Ognjenović, koji se i među prvima s partnerima iz Osijeka i Baranje zalagao da se DHT održe u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
 
Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom turizmu dobio je dugogodišnji i donedavni pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, dok je nagradu za održivi turizam dobio projekt Geopriče UNESCO geo parka prirode Papuk.
 
Plaža godine je Rajska plaže u Loparu na Rabu, marina godine je Olive Island Sutomiščica, restoran godine je Spinnaker iz Poreča, a turistički događaj godine koprivnički Renesansni festival.
 
Kamp godine je Aminess Maravea Resort iz Novigrada, destinacijska putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije, a hotel godine je Valamar Girandella Resort u Rapcu.
 
Večerašnjoj svečanosti nazočili su, uz Cappellija, ministri Gordan Grlić Radman, Zdravko Marića, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat, Tomo Medved, Marko Pavić, Predrag Štromar, Mario Banožića, Josip Aladrovića, Marija Vučković. (Hina/FaH)

Pisane vijesti